Ezeket látta már?

Harmadik oltás: a Szputnyik után tényleg nem jó ötlet Janssen vakcinát kérni?

oltás, mellékhatás, második oltás, vakcinák, covid19, koronavírus

Ha Szputnyikkal oltották, a Janssen valóban veszélyes lehet harmadik oltásnak?

Mivel a keleti vakcinákkal oltottak csak nehézkesen tudnak utazni egyes országokba (vagy egyáltalán nem), sokan a harmadik vakcina beadatásával szeretnének zöld utat nyerni a határokon. De mit lehet tudni a vakcinák kombinálhatóságáról?

Szputnyik után Janssen - jó ötlet vagy sem?

A magyar ajánlás szerint a következő vakcinákat lehet kombinálni:

  • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
  • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
  • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
  • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
  • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
  • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Vannak azonban, akik az orosz vakcinára Janssent kérnek, Falus Ferenc, immunológus szerint azonban ez nem jó ötlet:

Mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását. Semmiképp sem ajánlom, komoly gondokhoz vezethet."

"A helyzet zavaros"

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi oldalán a következőket írta a harmadik oltásról:

"Vizsgáljuk meg a dolgot: a harmadik oltás hazai protokollja immár nem zárja ki az azonos vektorvakcinákkal való (azaz homológ) újraoltást. Ez vonatkozik az AstraZeneca, a Janssen és a Sputnik oltásra is (ez utóbbinál harmadik oltásként az első, Ad26 komponenst adják). Tehát nem arról van szó, hogy továbbra is félni kell az egyazon adenovírus vektor elleni immunreakció miatti hatáscsökkenéstől, mert már vannak vizsgálati adatok arra, hogy a harmadik oltások elfogadható immunválaszt generálnak. Mivel a Janssen is Ad26 adevovírust használ vektorként, csakúgy, mint a Sputnik V első komponense és a Janssen újraoltás igazoltan működik (lásd https://www.medrxiv.org/.../2021.08.25.21262569v1.full...), logikusan várható, hogy Sputnik V-re ráoltva is működik. Viszont ez nincs bizonyítva.

Amúgy folynak vizsgálatok a Sputnik+AstraZeneca és a Sputnik+CanSinoBio vektorvírus kombinációkkal is, de Janssenről, mint kombinációs partnerről még nem volt hír. Ámde felvethető, hogy egyelőre más kombinációkról sincs adat, különös tekintettel a Sinopharm harmadik oltásként való alkalmazására, de a Janssen más vakcinákkal való kombója is igazolatlan. Úgyhogy a helyzet zavaros. Ugyanis a hazai protokoll részben némileg már igazolt, részben igazolatlan kombinációk elegye. Azt levezetni ennek alapján szakmailag, hogy miért éppen a Sputnik+Janssen kombináció nem adható, NEM lehet. Csak egyetlen oka lehetne egy csak bizonyítékokra alapozott protokollban: a bizonyíték hiánya."

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz