Ezeket látta már?

Johnson and Johnson vakcina: ezek lehetnek a mellékhatások

johnson vakcina

Mit kell tudni a Johnson&Johnson egyadagos vakcináról?

Vektor-alapú oltóanyagról van szó, amiből csak egyetlen adagot kell beadni. Az oltás beadása után 2 hét elteltével a vakcina hatékonysága jelenleg 67%-os.

2021. február 27-én az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, engedélyezte a Johnson&Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát. A vakcina hatásos és biztonságos – szögezte le az USA-beli hatóság. Az USA-ban ez a 3. koronavírus vakcina, ami hivatalosan zöld utat kapott a használatához; előtte a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeztek csak engedéllyel.

Az EMA is engedélyezte

Az Euróapai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezte a Janssen vakcinájának az alkalmazását. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása engedélyezett az Európai Unióban.

Így működik a Johsnon&Johnson vakcinája

A Janssen által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

A Janssen vakcina vektor alapú oltóanyag, hasonlóan az AstraZeneca vagy a Szputnyik V vakcinához, vagyis egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát.

Jelen esetben a hordozóvírus adenovírus (Ad26), a génszakasz pedig az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjének az információját kódolja. Ez alapján az információ alapján képződnek az emberi szervezetben tüskefehérjék, amik működésre/védekezésre sarkallják az immunrendszert. Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Hatásosság és biztonságosság

A vakcina klinikai vizsgálatait Dél-Afrikában, Dél-Amerika bizonyos országaiban, Mexikóban és az USA-ban végezték el, körülbelül 40000 fő bevonásával.

A vizsgálati adatok alapján a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os volt. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínált.

Johnson & Johnson vakcina lehetséges mellékhatásai

vizsgálatok során leggyakrabban jelentett mellékhatások közül az injekció beadása helyén jelentkező fájdalom, a fejfájás, a fáradtság, az izomfájdalmak és a hányinger említhető.

Valóban elegendő egyszer szúrni?

A Johnson & Johnson vakcina különlegessége, hogy már egyetlen oltással elérhető az a fajta védettség, amire a klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján nyert, az előbbiekben ismertetett százalékos adatok utalnak.

Tudni kell, hogy ez a vakcina is csak 18 év felettieknél alkalmazható. Arra vonatkozó információ pedig ebben az esetben sem áll rendelkezésre, hogy hosszú távon hogyan alakul a vakcina jelentette védelem. Továbbá, arra vonatkozó bizonyíték sincs, hogy az oltás megakadályozza a SARS-CoV-2 más személyekre való átvitelét.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához