Ezeket látta már?

Jobb oldali fájdalom és szokatlan fáradtság: ezt a fertőző betegséget jelezheti

májgyulladás, hepatitsz, májbetegség, májbetegség

Ez a betegség májgyulladást okoz, és hatással van a májfunkciókra is.

A fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról, a diagnosztizálás jelentőségéről és a gyógyulás esélyeiről dr. Németh Alíz, Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus beszélt.

Hogyan fertőződhetünk meg hepatitisz-A vírussal?

A leggyakoribb fertőzési forrás a higiénia hiánya miatt (fekáliával) szennyezett étel vagy víz fogyasztása, illetve a fertőzött személlyel vagy tárggyal történő szoros kapcsolat. Ritkán bár, de vér útján is terjedhet. Az A-típus a többi hepatitisz formával szemben akut betegség, nem okoz krónikus májbetegséget. Oltással lehet megelőzni, és az e tekintetben veszélyes vidékeken különösen fontos a megfelelő higiénia, a gyakori kézmosás.

Ha mégis megtörtént a fertőződés, az általában a vírus bejutása után pár héttel okoz tüneteket, bár sokaknál ezek egyáltalán nem mutatkoznak. Ha mégis, ezekere a panaszokra kell felfigyelni:

  • szokatlan fáradtság, gyengeség,
  • hirtelen hányás, hasmenés,
  • alhasi, jellemzően jobb oldali fájdalom,
  • agyagos vagy szürke színű széklet, sötét vizelet,
  • étvágytalanság,
  • hőemelkedés,
  • sárgaság a bőrön, a szemfehérjén,
  • intenzív viszketés

A tünetek általában enyhék és néhány hét alatt elmúlnak, de egyes esetekben hosszú hónapokig tartó súlyos betegséget is okozhatnak.

- ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvosi vizsgálat és a differenciál diagnózis azonban még enyhe esetben is fontos, mert el kell különíteni a hepatitisz-A fertőzést más májbetegségektől, amelyek esetleg komolyabb kezelést igényelnek. Tehát fertőződés-gyanú vagy panaszok esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.

Mikor érdemes oltást vagy injekciót kérni?

Ha valakinél nagy a hepatitis-A vírussal való találkozás lehetősége, érdemes beadatni az oltást. Ez vonatkozik az alábbiakra:

- Olyan területekre tervez menni, ahol erősebb a vírus jelenléte (például Mexikó, Közép- és Dél-Amerika, illetve szegényes vízhálózattal rendelkező területek). Ha járványveszélyes területre utazik, az oltást ajánlott 4 héttel, de minimum 2 héttel hamarabb beadatni, hogy a védettség biztosan kialakuljon.

- Alapbetegségük (például vérzékenység, krónikus hepatitisz-B vagy -C vírushordozók) vagy életmódjuk miatt (pl. intravénás kábítószer-használók, homoszexuálisok) fokozottan veszélyeztettek.

Ha valakinek a védőoltás ellenjavallt, az ún. passzív immunizálásban részesülhet, ami azt jelenti, hogy hepatitisz-A ellenes ellenanyagot (immunglobulint) kaphat injekció formájában.

Létezik gyógymód a hepatitsz-A fertőzésre?

Egy egyszerű vérvizsgálattal gyorsan kimutatható a vírus jelenléte, de ebben az esetben sem létezik speciális gyógymód. A szervezet magától „kitisztítja” a hepatitisz-A vírust, legtöbb esteben a máj 6 hónapon belül károsodás nélkül gyógyul. Mindazonáltal ritka esetekben előfordul, hogy a vírus heveny májelégtelenséget okoz – ez általában krónikus betegeknél, terheseknél és időseknél reálisabb kockázat. Az akut májelégtelenség kórházi kezelést igényel és súlyos esetben májátültetés is szükségessé válhat.

Amennyiben azonban nem súlyos esetről van szó, a gyógyulást elősegítheti a pihenés, a megfelelő étrend, és különösen a folyadékbevitel, ami hányás, hasmenés esetén megelőzheti a kiszáradást. Érdemes az orvostól tanácsot kérni a szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, és a májkárosító hatása miatt a májgyulladás ideje alatt ajánlatos kerülni az alkoholfogyasztást.

Aki pedig vírushordozó, a továbbadás elkerülése érdemében addig érdemes tartózkodnia a szexuális együttléttől, amíg kimutatható nála a hepatitisz-A, fontos kezet mosnia minden vécéhasználat után és ajánlott tartózkodni a másik ételétől is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múló, gyakori hasfájás: ezeket a kérdéseket teszi majd fel az orvosa

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasi görcs, hasfájás - ezekben az esetekben mindenképpen hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorbetegségek

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához