Hogyan terjed, mit tehetünk a koronavírus ellen?

#koronavírus #Vuhan #járvány #fertőzés
2020.01.25.

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Kínában nemrég azonosított, súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírussal kapcsolatban. De mennyire kell félnünk nekünk, magyaroknak ettől a járványtól?

Nagyjából egy hónapja jelentették először, hogy egy új, eddig nem ismert koronavírus okozott több súlyos betegséget Kínában. A regisztrált betegek száma az elmúlt napokba ugrott meg. A betegek többségét Vuhan városában diagnosztizálták, de Pekingben, Shanghajban és Guangdong tartományban is regisztráltak fertőzéseket. Ráadásul Kínán kívül más ázsiai államokban, így Dél-Koreában, Japánban, Tajvanon, Thaiföldön, USA-ban, Makaóból, és tegnap már Franciaországban is felütötte a fejét a vírus.

Hogyan terjed?

2002-2003-ban már volt egy hasonló járvány, mely szintén Kínából indult ki, és szintén koronavírus okozta. A SARS (severe acute respiratory syndrome – súlyos akut légzőszervi tünetegyüttes) összesen 37 országot érintett, Ázsián kívül többek között Kanadát és az USA-t, de egy-egy esetet Írországban, Romániában, Svájcban és Spanyolországban is regisztráltak. Mintegy 8100 ember betegedett meg, és 774 halálos áldozata volt a fertőzésnek.

A vírus emberről emberre is képes terjedni, emiatt a fertőzés valószínűleg jóval gyorsabban és szélesebb körben képes elterjedni, mint azt korábban vélték - ezt Csung Nanszan, a kínai kormány szakértője jelentette be az állami televízióban. Korábban úgy vélték, hogy a fertőzés ún. zoonózis, állatról emberre terjed. Az első esetek is ezt a feltételezést támasztották alá, hiszen azokat egy állatokat és tengeri herkentyűket árusító hatalmas piacra vezették vissza. A járvány terjedését tovább gyorsíthatja a kínai újév, és rengetegen utaznak, hogy szeretteikkel töltsék az ünnepeket.

Több ország, így Ausztrália, Japán, India és Dél-Korea is bejelentette, hogy a Kínából, főként Vuhan közeléből érkező utazók fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a repülőtereken. Kínában pedig speciális infravörös lázmérőkkel szerelték fel a repülőtereket, pályaudvarokat és buszállomásokat, hogy a lázas betegeket azonnal képesek legyenek kiszűrni. A nemzetközi utazási trendeket elemező szakemberek szerint elsősorban Bangkok, Hong Kong, Tokió, Dubai, Sydney és Melbourne számíthatnak kiemelt célpontoknak, ide utaznak a legtöbben Vuhanból. A járvánnyal kapcsolatos kérdések megtárgyalására az ENSz Egészségügyi Világszervezete, a WHO sürgős gyűlést hívott össze.

Mit tudunk a koronavírusról?

A jelenlegi járványt okozó vírus a 2019-nCoV nevet kapta, a koronavírusok közé tartozik. A koronavírusok nevüket jellegzetes alakjukról kapták. Állatokat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, és az is előfordulhat, hogy egyik fajról a másikra terjednek. Jelenleg 7 olyan törzsről tudunk, melyek az embernél is betegségeket okozhatnak, elsősorban felső légúti és az emésztőrendszert érintő panaszokat. A rendkívül gyakori, komolyabb tüneteket általában nem okozó, egyszerű nátha is adhat okot a koronavírussal való fertőzöttségre. Emellett azonban a koronavírusok tüdőgyulladást és bronchitist, vagyis a hörgők gyulladását is okozhatják, ami jóval súlyosabb tünetekkel jár együtt. A 2002-2003-as járványt okozó SARS-CoV vírus különlegessége, hogy az alsó- és a felső légutakat egyaránt megtámadta.

A 2019-nCoV fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

Még mindig meglehetősen keveset tudunk a vírusról, virológus szakemberek a világ minden táján dolgoznak azon, hogy jobban megértsük a betegséget és időben meg tudjuk állítani a járványt. Német kutatók például kidolgoztak egy olyan gyorstesztet, mellyel gyorsan meg lehet állapítani, hogy valóban a koronavírus, azaz 2019-nCoV okozza-e a megbetegedést.

Kérdése van? Hívjon fel egy ORVOST ITT, és tegye fel a kérdéseit!

Kell tartanunk a járványtól?

A szakemberek szerint a mostani járványt okozó vírustörzs genetikailag közel áll a korábbi megbetegedéseket okozó SARS-CoV-hez, és ugyan a fertőzést kevésbé tartják súlyosnak, mára világosan látszik hogy gyorsan terjed, és egyre több a halálos áldozata.

4 olyan európai repülőtér van, mely közvetlen kapcsolatban van Vuhannal: Párizsban, Londonban, Rómában és Moszkvában. Az ECDC is kiemelte, hogy a kínai újév miatt megnövekedő utasszám a járvány terjedését is gyorsíthatja, így nem meglepő, hogy Franciaországba is eljutott.

Olvasson tovább! Ilyen a lábon kihordott tüdőgyulladás

A WHO javaslata szerint a fertőzés megelőzéséhez rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szájat és az orrot (pl. zsebkendővel vagy a könyökhajlattal), és kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik a felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják. Különösen körültekintőnek kell lenniük azoknak, akik Ázsiába, elsősorban Kínába utaznak, nekik az arcmaszk viselése is javasolt.

Ha valaki ázsiai utazásról hazatérve influenzaszerű tüneteket észlel magán (láz, köhögés, légzési nehézségek), azonnal forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy utazásról tért haza!

Forrás: EgészségKalauz