Ezeket látta már?

A HPV-tudatosság napja

HPV-fertőzés: minden második férfi érintett lehet

meddőség, férfiak, meddőség tünetei

A férfiak felének lehet HPV-fertőzése egy amerikai tanulmány szerint.

Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is - közölték az eredményeiket amerikai kutatók.

A floridai Tampában működő H Lee Moffitt rákkutató központ munkatársai 1100, 18 és 70 év közötti férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban, hogy pillanatfelvételt készítsenek arról, mennyire elterjedt jelenleg a HPV-fertőzöttség a férfiaknál.

"Arra jutottunk, hogy a férfiaknál nagy arányban található genitális fertőzés, összességében 50 százalékban" - mondta Anna Giuliano kutatásvezető, akinek tanulmánya a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg. A csoport azt is megállapította, hogy az új fertőzések aránya a férfiaknál hasonló, mint a nőknél. A férfiak mintegy 6 százaléka fertőződik meg évente a HPV 16-tal, amely magas rákkockázatú vírustörzs, a nők méhnyakrákjával és a férfiak egyes ráktípusaival is kapcsolatba hozható.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel - olvasson tovább!

A kutatók a férfiaknál gyakoribbnak találták az egész életet végigkísérő genitális HPV-fertőzést. Mint Giuliano hozzátette, a nőknél könnyebben tűnik el a HPV-fertőzöttség, különösen idősebb korukban - úgy tűnik, a férfiakra kevésbé jellemző a vírus legyőzésének képessége.A szakértők szerint a tanulmány megerősíti, hogy a fiúkat is érdemes beoltani humán papillomavírus ellen.

Forrás: MTI