Ezeket látta már?

Így kaphatja el a kórházi fertőzéseket - a betegektől és a dolgozóktól is megfertőződhetünk

MRSA, fertőzés, kórházi fertőzés, vírus, baktérium, tüdőgyulladás

Mennyire gyakoriak a fertőzések, milyen veszélyeik vannak és mit tehetünk a megelőzésük érdekében?

A kórházi – nozokomiális – fertőzések olyan betegségek, melyeket valamely egészségügyi intézményben kap el valaki, és függetlenek attól a problémától, mellyel az érintett kórházba került.

Mik a kórházi fertőzések?

A nozokomiális, vagyis kórházi eredetű fertőzések rendkívül komoly egészségügyi problémát okoznak világszerte: a felmérések szerint évente több millió ember fertőződik meg a kórházakban vagy más egészségügyi intézményben, ráadásul a fertőzések nagy része igen súlyos (esetenként halálos kimenetelű), a gyógyításuk pedig gyakran nehéz és hosszadalmas, például az MRSA nevű, gyógyszerrezisztens baktérium is sokszor kórházi körülmények között kerül be a beteg szervezetébe.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a leggyakrabban kórházi eredetű fertőzésekként emlegetjük a nozokomiális betegségeket, a hivatalos meghatározás szerint számos más intézményben is elkaphatjuk ezeket, például rendelőkben, rehabilitációs központokban vagy idősotthonokban.

Hogyan kaphatjuk el az MRSA-t és a többi kórházi fertőzést?

A kórházi eredetű fertőzéseket egyaránt okozhatják vírusok, baktériumok, gombák, és több módon találkozhatunk velük. Például egy másik beteggel való közvetlen érintkezéssel, cseppfertőzéssel, a levegőben keringő rendkívül apró mikroba-részecskéken keresztül, szennyezett étellel, itallal, tárgyakkal, eszközökkel, sőt akaratán kívül az egészségügyi személyzet is megfertőzheti az embereket.

Az is előfordulhat – például az MRSA esetében –, hogy a beteg saját, bőrön található baktériuma jut be a szervezetbe egy nyílt seben vagy műtéti beavatkozás helyén keresztül.

A kézmosás Semmelweis óta az egyik leghatásosabb módja a kórházi fertőzések elkerülésének A kézmosás Semmelweis óta az egyik leghatásosabb módja a kórházi fertőzések elkerülésének Forrás: EgészségKalauz

A leggyakoribb kórházi eredetű fertőzések közé tartozik a tüdőgyulladás, a hányással, hasmenéssel járó bélrendszeri gyulladás, a húgyúti fertőzések, de a már említett MRSA a bőrt is megtámadhatja.

A gyógyulás gyakran hosszadalmas és nehézkes, egyrészt, mert a betegek szervezete, immunrendszere eleve gyengébb, így a "plusz" betegség ellen még nehezebben veszi fel a harcot, másrészt egyre gyakoribbak az úgynevezett antibiotikum- vagy gyógyszerrezisztens baktériumok, melyek kezelése sokkal összetettebb. Ráadásul, az is előfordulhat, hogy egyszerre több kórokozó is megtámadja a beteg szervezetét.

Kórházi fertőzések: megelőzhető-e az MRSA?

A szakemberek szerint a nozokomiális fertőzések mintegy egyharmada megelőzhető, elsősorban a megfelelő higiéniás szabályok betartásával. Mintegy 170 évvel ezelőtt Semmelweis Ignác jött rá arra az összefüggésre, hogy az alapos kézmosással drasztikusan csökkenthető a gyermekágyi lázban elhunyt nők száma – a szülés közbeni vagy azutáni vizsgálatok során ugyanis a nők szervezetébe sokkal könnyebben bejuthatnak a kórokozók, melyek más betegektől, sőt a boncolásra váró holttestekről a Semmelweisszel dolgozó orvostanhallgatók kezére kerülhettek.

A kézmosás a mai napig a legfontosabb módszerek közé tartozik, melyekkel a kórházi fertőzések terjedése megállítható, vagy legalábbis lassítható. Emellett nagyon fontos – de a kézmosást nem helyettesíti! - a kesztyű viselése, a kórházi textíliák, az egészségügyben dolgozók ruházatának, valamint a tárgyak és felületek rendszeres és alapos megtisztítása és fertőtlenítése.

Tudta, hogy megelőzhető az MRSA? Olvasson tovább!

A kézmosásra, illetve a különböző felületek fertőtlenítésére látogatóként is figyeljünk oda: mindenképpen mossuk meg a kezünket, mielőtt megérintenénk a beteget (vagy a beteg személyes tárgyait), és érdemes fertőtlenítő hatású tisztító kendőt vagy sprayt is magunkkal vinni, mellyel letörölhetjük azokat a tárgyakat, melyeket megfogunk.

Forrás: EgészségKalauz