Ezeket látta már?

Így lehet biztonságos a karácsonyunk, ha idős családtaggal ünneplünk együtt

karácsony, december 24., szenteste, kijárási tilalom

Mit tehetünk azért, hogy az ünnepek mindenki számára biztonságban teljenek?

Az ünnepi rokonlátogatások előtt mindenképpen érdemes tesztelni, hogy biztonságban tudjuk magunkat és családtagjainkat. A gyakran látogatott helyszínek közül vendéglátóegységek és a sportközpontok számítanak fertőzés szempontjából leginkább kockázatosnak.

Az éttermek, edzőtermek és a szűk körű találkozások kockázatot jelentenek

Egy tengerentúli felmérés szerint a közös háztartásban élők/tartózkodók közel 40%-a megfertőződik, amennyiben az egyik családtag koronavírus pozitív.[1] Emiatt a szűk körű, beltérben történő találkozások számítanak az egyik legkockázatosabb potenciális helyszínnek fertőzés szempontjából.

Az éttermek és a fitnesztermek is dupla kockázatot képviselnek, míg megfelelő maszk használat esetén a munkahely, a bevásárlóközpontok és a tömegközlekedés kevésbé. Egy amerikai mobiltelefonhasználatot áttekintő vizsgálat (helymeghatározás alapján) kimutatta, hogy mindazok a COVID-19 fertőzöttek, akiknél nem tudtak kimutatni szoros, fertőzött kontaktszemélyt, kétszer nagyobb valószínűséggel jártak valamilyen vendéglátó egységben a betegséget megelőzően.[2]

Egy brit novemberi kutatás azt vizsgálta, hogy mely társadalmi csoportoknál fordul elő gyakrabban a COVID-19 fertőzés. Az adatokból kiderült, hogy a megfertőződés gyakoribb azoknál, akik az otthonukon kívül dolgoznak, akik 16 év alatti gyermekkel élnek egy háztartásban, akik a 40-50 év közötti korcsoportba tartoznak és akik oltatlanok. [3]

Önmagában az oltás nem jelent garanciát arra, hogy nem fertőzünk

Az ünnepekre készülve felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos az idős családtagokat személyesen is meglátogatni. A fenti adatokból is kitűnik, hogy a beltérben történő közös vacsorák, találkozók jelentős fertőzési kockázatot képviselnek. Mivel a védőoltás sem ad 100%-os védelmet a COVID-19 betegség ellen, illetve sokan tünetmenetesen is hordozhatják a vírust, így mindenkinek, az oltott és oltatlan embereknek egyaránt érdemes tesztelni a közös karácsonyi vacsorák előtt.

Olvasson tovább! Ezeknél a betegségeknél alacsony hatékonyságú a Pfizer-vakcina

Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója elmondta:

„Ha idős rokonhoz készülünk, vagy olyan személlyel szeretnénk ünnepelni, aki oltatlan, esetleg immunhiányos vagy krónikus beteg, mindenképpen teszteljünk a személyes találkozás előtt, akkor is, ha nem érezzük magunkat betegnek. A PCR és antigéntesztek a megfertőződéstől számított 5-ik naptól biztosan kimutatják a vírus jelenlétét a szervezetben, utóbbi pedig akár 15 percen belül eredményt biztosít. A tesztet érdemes a családi, baráti események előtti 1-2 napban megejteni, majd utána kerülni a nyilvános helyek látogatását. Amennyiben valaki felsőlégúti tüneteket észlel magán, mindenképpen maradjon otthon és kerülje a szoros kontaktust más emberekkel. Az ő esetükben mindenképpen ajánlott valamilyen megbízható, hivatalos COVID-19 teszt elvégzése.”

Az antigéntesztet, illetve PCR-tesztet is orrüregből és garatból vett mintavétellel végzik, amely komoly tapasztalatot és gyakorlatot igényel. Dr. Menyhárt Orsolya kiemelte:

Érdemes szakemberre bízni a tesztelés folyamatát, mert a megfelelően elvégzett mintavételtől is függ az eredmény megbízhatósága. Az is komoly előnynek számít az otthoni teszteléssel szemben, hogy a hivatalos szolgáltatóknál elvégzett teszt eredménye automatikusan bekerül az EESZT-be is.”

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/irv.12896

[2] https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2020/12/15/this-is-how-quickly-covid-19-can-spread-in-a-restaurant-per-new-study/?sh=10f1d1c41fe4

[3] https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/coronaviruscovid19infectionsurveycharacteristicsofpeopletestingpositiveforcovid19uk/17november2021

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához