Ezeket látta már?

Így óvhatja meg gyermekét a hurutos megbetegedéstől

hurutos köhögés

A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma.

A hűvös idő beköszöntével egyre többen tapasztalják magukon a náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás.

Hurutos megbetegedés gyermekeknél

A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad tanácsokat, hogy a szülőknek ilyenkor mire kell fokozottan odafigyelniük.

"A vírusok és baktériumok számára rendkívül kedvez az iskolai, vagy óvodai közeg, ahol a gyerekek hosszabb időt töltenek együtt egy légtérben. A betegség terjedésének egyik fő oka, hogy a beteg gyerekek nem maradnak otthon, ezáltal társaikat is megfertőzik. Ha a betegség első jeleinél időben kezeljük a tüneteket, elkerülhető a további szövődmények kialakulása" – fűzte hozzá dr. Krivácsy Péter.

A gyermekek között gyorsan terjednek a vírusok

A gyermekek körében leggyakoribb a náthás megbetegedés. Ennek jelei az orrfolyás, orrdugulás, esetleg köhécselés. Néhány nap múlva az orrváladék sárgás színűvé válik, de ez nem feltétlenül baktérium okozta felülfertőződés jele, tehát antibiotikum - csak emiatt - szükségtelen. Orrcsepp, orrkrém, szükség esetén az orrszívás is segít. Az alsó légúti megbetegedéseket leggyakrabban vírusok okoznak, ezáltal a betegség kezdetben nem igényel antibiotikum kezelést. Néhány napos pihenéssel, C-vitamin fogyasztásával, esetenként nyákoldóval vagy száraz, kínzó köhögés esetén köhögéscsillapítóval elérhető a gyógyulás. De fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, ugyanis a hörghurut sosem néhány napos betegség.

Abban az esetben, ha gyermekünk köhögése fokozódik, fullad és/vagy magas láz jelentkezik, mindenképp keressünk fel egy orvost, ugyanis ez már komolyabb szövődmények, vagy akár baktérium fertőzés kialakulását is jelezheti. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyógyulás érdekében antibiotikum kezelést kell alkalmazni. Ügyeljünk arra is, hogy gyermekünk sok folyadékot fogyasszon, hiszen a lázas betegnek magasabb a folyadékigénye.

Olvasson tovább! Köhögéssel is jelezhet a COPD!

"Ha gyermekünk szervezete ellenálló, immunrendszere erős, megelőzhetjük a betegséget, vagy elérhetjük, hogy gyengébb lefolyású legyen. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, a vitamindús- és változatos táplálkozás. Az ellenálló képességet rendszeres sporttal is fokozhatjuk, amelyet a legjobb szabad levegőn végezni. Ha erre nincs mód, a gyakori és kiadós séta az egész családnak egy egészséges, közös program lehet" – tette hozzá dr. Krivácsy Péter.

Forrás: Budai Egészségközpont