Ilyen az influenza elleni vakcina-választék a háziorvosoknál, patikákban

influenza, vírus, vakcina, oltás, védőoltás, influenzaszeon, orrspray, injekció,

Az influenza elleni védőoltások által biztosított védelem idővel csökken, illetve a terjedőben lévő vírustörzsek évről évre változnak, évenkénti újraoltásra van szükség. Röviden: a tavalyi vakcina idén már nem véd.

Kevesen gondolnák, hogy világszerte évente több mint félmillió ember veszíti az életét az influenzavírusok okozta fertőzések következtében. A most következő, 2021/22-es influenza-szezonban, a koronavírus járványra tekintettel, minden eddiginél fontosabb, hogy amennyire lehet, védve legyünk az influenzavírusok okozta fertőzéssel szemben. A védekezés leghatásosabb módja a védőoltás felvétele.

Influenza elleni védőoltás? Kérdezze meg háziorvosát!

Idén, 2021. október 15-ig megérkeznek a háziorvosokhoz az influenza-elleni védőoltások. Vagyis, aki szeretné felvenni a védőoltást, annak a háziorvosánál kell érdeklődnie.

A veszélyeztetettek ingyen kapják, a többiek receptre - fizetősen

A magyar kormány idén 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát (3FLUART) biztosít, továbbá a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát vásárolt.

A 3FLUART vakcina inaktivált formában tartalmaz influenzavírust. Hangsúlyozandó, hogy a vakcina élő, potenciálisan fertőzést okozó vírust nem juttat a szervezetbe. Mint a termék neve is mutatja, a vakcinába 3 különféle inaktivált influenzatörzs kerül be. A vakcina ezek ellen fog védeni. A 3 törzs kiválasztása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021/2022-es északi féltekét érintő influenzaszezonra vonatkozó ajánlásainak megfelelően történik. Vagyis, a vakcina azokat a törzseket tartalmazza, és azok ellen fog védeni, amik a jelenlegi megfigyelések alapján cirkulálnak, és nagy eséllyel megbetegedéseket okozhatnak. A Magyarországon gyártott (Fluart Innovative Vaccines Kft.) 3FLUART vakcina 3 éves kor fölött alkalmazható, és várandós nőknek, szoptató anyáknak is beadható. Mindössze egyetlen védőoltás felvétele szükséges a védettség kialakításához, ismétlő oltás(ok)ra nincs szükség.

A 3 évnél fiatalabbak oltására a Sanofi-Aventis által gyártott Vaxigrip Tetra nevű oltóanyag alkalmazható. Ez az oltóanyag 4 influenzavírus-törzs ellen nyújt aktív immunizálást (2 influenza A altípus és 2 B influenza típus), és már 6 hónapos kortól beadható. Természetesen ezt a négykomponensű, tisztított antigént tartalmazó védőoltást a felnőttek, köztük a várandós nők is felvehetik. Ez esetben is csak egyetlen „szúrásra” van szükség a védettség kialakításához.

Az ígéretek szerint ismét elérhető lesz a patikákban - recept ellenében - a Vaxigrip Tetra vakcina. Az oltóanyagot 2021. október végétől érdemes keresni a gyógyszertárakban – vény birtokában.

Orrspray formájú influenza elleni vakcina

Újdonságot is tartogat az idei szezon: novembertől egy újabb, az orrnyálkahártyáról felszívódó, vagyis nem hagyományos „oltásként” beadandó, négykomponensű készítménnyel, a Fluenz Tetra-val bővül a 2 évesnél idősebbeknek adható influenza elleni oltóanyagok palettája. Ez esetben kétszer alkalmazandó „orrbeli” oltásról van szó, a két vakcina között legalább 4 hetes időbeli eltéréssel.

Fontos tudni

Az oltóanyagok azon influenzatörzsek okozta megbetegedésektől védenek, amelyek antigénszerkezete ugyanolyan, vagy hasonló, mint a vakcinába beépített prototípus törzsek (a korábban említett 3 vagy 4 törzs). Egyéb kórokozók által kiváltott influenzaszerű megbetegedések ellen a vakcina nem nyújt védelmet.

Innen tudhatja, hogy koronavírus, vagy influenza betegítette meg - kattintson!

Akár egyszerre is megkapható a Covid-19 és az influenza elleni oltás

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal háziorvosoknak készült körlevele szerint az influenza és a Covid-19 elleni védőoltások bármilyen időköz tartásával vagy időköz tartása nélkül is beadhatók. Vagyis, akár egyszerre is felvehető a két oltás (Covid-19 elleni és influenza elleni). Ez utóbbi esetben arra kell ügyelni, hogy két különböző végtagba kapja a beteg a vakcinákat.

Erre figyeljen, ha egyszerre oltatná magát koronavírus és influenza ellen - olvasson tovább!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/oktober_15_ig_ott_lesz_a_haziorvosoknal_az_influenza_elleni_vedooltas

(2) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációk; 2021. okt. 17.

Forrás: egeszsegkalauz.hu