Ezeket látta már?

Indiai mutáns: itt a bizonyíték, hogy az oltatlanok veszélyben vannak!

anglia nagy-britannia, indiai mutáns, variáns, koronavírus

Nagy-Britanniában egyre nő a fertőzöttek száma, amit a koronavírus indiai variánsa okoz, és a tapasztalatok alapján főleg az oltatlanokat veszélyezteti.

Az elmúlt napokban folyamatosan növekszik a COVID-19 esetek száma Nagy-Britanniában, ugyanakkor a halálesetek száma 10 alatt van, köszönhetően annak, hogy a felnőttek közel fele már a második oltását is megkapta.

Indiai mutáns: főleg azokat veszélyezteti, akik nem oltottak

Az indiai variáns gyorsan terjed Nagy-Britanniában, emiatt az elmúlt napokban folyamatosan növekszik a koronavírusos esetek száma. Ugyanakkor, a fertőzöttek száma összességében alacsony maradt, és a halálos áldozatok száma is 10 alatti. A szakemberek szerint ez a védőoltási programnak köszönhető: az indiai variánssal fertőzöttek alig 3 százaléka kapta meg mindkét védőoltást, a betegek 60 százaléka azonban egyiket sem kapta meg. Az indiai variáns összesen eddig 12 ember halálát okozta Nagy-Britanniában, közülük nyolcan nem adatták be a vakcinát.

A legutóbbi, május 31-i adatok szerint Nagy-Britanniában 3383 új beteget regisztráltak, a kórházban ápoltak száma 870, közülük 120-an szorulnak gépi lélegeztetésre, a halottak száma 1. Az elmúlt hét napban azonban növekedés figyelhető meg. Május végéig összesen közel 65 millió adag oltást adtak be, 23,2 millió felnőtt már teljesen oltottnak tekinthető. Vagyis, a felnőtt lakosság közel háromnegyede az első, 48,5%-a pedig a második adag vakcinát is megkapta. A gyorsan terjedő indiai variáns a szigetország legnagyobb részében megtalálható, és a diagnosztizált esetek háromnegyedében ezt azonosítják.

A lakosság jelentős része nem védett kellően a nyitáshoz

Nagy-Britannia június 21-ét tűzte ki a „nagy nyitás” napjának, többek között a megadott dátum után engedélyeznél a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeket, fesztiválokat, sporteseményeket és koncerteket. A szakemberek szerint azonban sokkal fontosabb lenne a „kőbe vésett időpont” helyett az adatokra figyelni.

„A kormány tett bizonyos ígéreteket az embereknek, és ezeket bizonyos időpontokhoz kötötte. Az emberek számítanak a nyitásra. Politikai szempontból rendkívül nehéz más döntéseket meghozni, emiatt eltávolodnak a korábban alkalmazott elvektől – vagyis azt, hogy az előre meghatározott dátumok helyett az adatokat nézik, és ezek alapján hozzák meg a döntéseket” - mondta Stephen Reicher pszichológus professzor, a brit vészhelyzeti tudományos tanácsadói csoport (SAGE ) tagja.

Jelenleg növekszik a fertőzöttek száma, ez pedig azt mutatja, hogy egyre nagyobb bajban vagyunk. De az igazán nagy probléma a kormányzat számára, hogy nem szegheti meg az embereknek tett ígéretét, annak ellenére, hogy tisztában van ennek a veszélyeivel. Ennek pedig az egyik következménye, hogy az információk ellentmondanak egymásnak. Azt mondják, hogy lehet külföldre utazni, de inkább ne tegyük azt; vagy, hogy már nincsenek korlátozások, de azért mégis inkább maradjunk otthon és tartsuk a távolságot másoktól. Ez a kettősség és bizonytalanság pedig árt a járvány elleni védekezésnek.”

A nyitás után a fertőzöttek számának drasztikus emelkedésével számolna

A nemrég megjelent, veszélyesebbnek tartott indiai variáns veszélybe sodorhatja a nyitási törekvéseket, és a korlátozásokat addig fent kellene tartani, míg a mindkét adag vakcinával oltottak száma nem nő. Ez a szakemberek szerint akár még 2 hónapig is eltarthat.

„Valószínű, hogy a nyitás után nem hetente fog megkétszereződni az indiai mutánssal fertőzöttek száma, hanem sokkal gyorsabban lehet majd betegekre számítani” - mondta Andrew Hayward professzor, egy légzőszervi fertőző betegségekkel foglalkozó szakmai szervezet tagja a BBC-nek.

A szigetországban folyamatosan nő a fertőzöttek, illetve a kórházi kezelésre szorulók száma, és az előre jelzések szerint a következő időszakban még több megbetegedésre lehet számítani, mert a fertőződés és a súlyos tünetek megjelenése között hosszabb idő is eltelhet. A szakemberek szerint az indiai variáns könnyebben terjed, vagyis komolyabb fertőzési gócpontokra is kell számítani.

Ugyanakkor, bár a jelenleg elérhető vakcinák első adagja csak nagyjából 33 százalékos védettséget nyújt az indiai variánssal szemben, nem fér kétség ahhoz, hogy a védőoltás a fertőződés és a súlyos, kórházi ellátást igénylő betegség rizikóját egyaránt csökkenti. A második adag vakcina pedig még hatékonyabb védelmet nyújt, ezért is javasolják a szakemberek a nyitás halasztását. Minél több ember kapja meg mindkét oltást, annál kisebb a kockázata egy, az egészségügyi rendszert túlterhelő újabb hullámnak.

A védőoltások hatékonyságát bizonyítja az is, hogy a mostanában regisztrált betegek többsége a fiatalabb, még nem oltott korosztályból kerül ki. Nagy-Britanniában elsősorban az életkor határozza meg, hogy mikor oltathatja be magát valaki, a 40 év alattiak többségének oltását csak az elmúlt hetekben kezdték meg. Például a 38 éves Vilmos, Cambridge hercege csak május 20-án kapta meg az első adag védőoltását.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához