Lencse: nem csak a szerencsét hozza meg, a magas koleszterin ellen is jó!

#koleszterin #magas koleszterinszint #lencse #puffadás
2019.12.30.

Napi egy adag bab, borsó, csicseriborsó vagy lencse fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a káros (LDL-) koleszterinszintjét, így a szív-érrendszeri kockázatot is. A St. Michael's Hospital kutatói szerint a lakosság számára célszerű lenne a jelenlegi fogyasztás kétszeresére emelése a fenti zöldségekből, hogy ezt a célértéket elérhessék.

A lencse fogyasztása képes csökkenteni a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát

A témával kapcsolatos klinikai-dietetikai vizsgálatot Dr. John Sievenpiper és munkatársai végezték. Szerinte napi egy adag bab, borsó, csicseriborsó vagy lencse az étrendben az LDL-koleszterint 5%-kal képes csökkenteni. Ez egyben 5-6% csökkentés jelentene a szív-érrendszeri kockázatok terén is.

A fenti hüvelyesekből jóval kevesebbet fogyaszt az átlag amerikai jelenleg. A hüvelyesek glikémiás indexe alacsony (lassan bomlanak a szervezetben), és helyettesíthetik az állati fehérjéket, valamint a káros hatású transz-zsírsavakat.

"Étrendünkben jelentős helye lehet a hüvelyeseknek, éppen a szív-érrendszeri előnyeik miatt" – említi a kutató. "A bab- és borsóféléket hagyományosan sokat használják a mediterrán és a dél-ázsiai konyhák. Nem csekély szempont, hogy igen olcsóak. Nálunk, Amerikában is sok hüvelyes terem, támogatni kellene ezek szélesebb körű termesztését."

A férfiaknál látványosabb a koleszterinszint csökkenése

Dr. Sievenpiper visszatekintő elemzésében 26 klinikai vizsgálat 1037 betegének adatait tekintette át. Férfiakon jelentősebb volt az LDL-koleszterinszint csökkenés, mint nőkben. Valószínűleg azért is, mert a férfiak kevéssé változatosan étkeznek, koleszterinszintjük eleve magasabb, és egy egészséges diéta azt hatásosabban csökkenti.

Olvasson tovább! Ezért veszélyes a magas koleszterinszint!

A betegek egy része puffadásra, gázképződésre panaszkodott (ez közismert lehet a hüvelyeseknél), de a tünetek a vizsgálat során csökkenő jelleget mutattak.

Forrás: EgészségKalauz