Ezeket látta már?

Influenza elleni védőoltás: még a szélütés kockázatát is csökkentheti

vakcina, oltás

A légúti fertőzés a szélütés és a szívinfarktus azonnali előfutára lehet, így az influenza elleni oltás a szívbetegeknek különösen ajánlott.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a szélütés kockázata kisebb azoknál, akik nemrégiben kaptak influenza elleni védőoltást:

"Egy új tanulmány szerint a szélütés kockázata kisebb azoknál az embereknél, akik nemrégiben kaptak influenza elleni védőoltást, összehasonlítva azokkal, akik nem. Ez az összefüggés kiterjedt a teljes felnőtt populációra, és nem korlátozódott azokra az egyénekre, akiknél magas a szélütés kockázata. A légúti fertőzés a szélütés és a szívinfarktus azonnali előfutára lehet.

Az influenza elleni védőoltás csökkenti a szívinfarktus és a szívbetegség miatti kórházi kezelés kockázatát, szívbetegek számára pedig erősen ajánlott az influenza elleni védőoltás. Ellentmondásosak a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ugyanaz a védő jellegű kapcsolat létezik-e a szlütés esetében is. Egy, a The Lancet Public Health szaklapban megjelent kanadai tanulmány célja volt felmérni a szllütés kockázatát az influenza elleni oltás után felnőtteknél.

A vizsgálati minta 4.141.209 felnőttből (29.687.899 személyév megfigyelési idő) állt, akik a tartományi egészségügyi ellátórendszerben voltak nyilvántartva 2009. szeptember 30. és 2018. december 31. között. 1.769.565 személy (42.73%) legalább egy oltást kapott a vizsgálati időszak alatt, és eközben 38.126 szlütés eseményt rögzítettek. A demográfiai adatokkal és a társbetegségekkel kiigazítva a közelmúltban beadott influenza elleni védőoltás jelentősen csökkentette a szélütés kockázatát (kockázati arány 0,775).

Ez az összefüggés minden szélütés-típusnál megmaradt. Az oltás összességében minden életkorban és kockázati típusban csökkentette a szélütés kockázatát, kivéve a magas vérnyomásban nem szenvedőket.

További vizsgálatokra van szükség annak értékelésére, hogy az influenza elleni védőoltás használható-e közegészségügyi stratégiaként a szélütés megelőzésére."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához