Ezeket látta már?

Influenzakörkép

2012.02.06. Módosítva: 2015.11.04.

Európában egyre gyorsabban terjed a járvány! Európában növekvő ütemben terjed az influenza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos facebook-oldalán szombaton.

Mint írták, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint január 20. és 26. között összesen 12 ország számolt be az influenza növekvő ütemű terjedésről.

Influenzakörkép

Bulgáriában, Izlandon, Olaszországban és Spanyolországban meghaladta járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, sőt ez utóbbi két országból kiterjedt járványokat jelentettek.

Emellett az esetek száma a szomszédos Romániában és Svédországban is a járványküszöb környékén mozgott - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Az ECDC adatai szerint Európában a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések 96 százalékáért az A, 4 százalékáért a B vírus volt felelős, összességében továbbra is az influenza A(H3N2) vírus a meghatározó.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Múlt szombaton még azt közölték az influenza aktivitása Európában alacsony. Akkor még kilenc ország - köztük a szomszédos Szlovákia - jelentett a múlt hetihez képest növekvő ütemű terjedést.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán azt közölte:

Magyarországon az elmúlt héten mintegy negyedével többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint azt megelőzően, s kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust.

Az elmúlt héten összesen 103 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK-be, melyből három esetben az influenza A(H3), hat esetben a B vírust mutatták ki.

Az OEK közleményében arra is kitért: a negyedik héten az influenza B vírusa okozott járványt egy Heves megyei település általános iskolájában és óvodájában. Az ország többi területéről sem közösségi, sem területi járványt nem jelentettek.

Az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest az ország tizenöt közigazgatási területén emelkedett, négy megyében csökkent, egy megyében gyakorlatilag nem változott. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint a fővárosban, míg a legkevesebbet Nógrád és Bács-Kiskun megyében regisztrálták - írta az epidemiológiai központ.

Forrás: MTI