Ezeket látta már?

Itt a Convidecia egyadagos vakcina – egy szúrás, akár 95 %-os védelem

kínai vakcina, gyorsteszt, elisa teszt, immunitás, védettség, ellenanyag

A Szputnyikhoz hasonló új, kínai vakcinából egyetlen adag kell csak, és magas védelmet ígér. Mit tud a CanSino Convidecia vakcinája?

Magyarországon 2021. márciusában engedélyezték a kínai CanSino Biologics Inc. (CanSinoBIO) Covid-19 elleni oltóanyagának sürgősségi felhasználását. Akkor a magyar gyógyszerügyi hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a III. fázisú klinikai vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű oltást. A vakcinát eddig - Magyarországon kívül - Kínában, Pakisztánban, Mexikóban és Chilében engedélyezték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Sinopharm vakcinája után ez a második kínai Covid-19 elleni oltóanyag, amely zöld utat kap Magyarországon.

Convidecia megkapta az OGYÉI megfelelőségi bizonylatát

Március óta további vizsgálatok és ellenőrzések történtek az oltóanyaggal és annak gyártási folyamatával kapcsolatosan. 2021. május 20-án a Convidecia vakcina megkapta az OGYÉI Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat (Good Manufacturing Practice; GMP) megfelelőségi bizonylatát is. Ez a „bizonyítvány” azt jelenti, hogy a vakcinagyártás valamennyi lépése ellenőrzött körülmények között, dokumentáltan, a gyógyszergyártás szigorú minőségi előírásainak megfelelően történik,- vagyis egyfajta minőségi garanciáról van szó, mind a gyártóhelyet, mind a gyártási folyamatot illetően. A Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat (GMP) egy olyan nemzetközileg egységesen elfogadott szabályrendszer, amit az Európai Unióban is előírnak és követnek a gyógyszerek, vakcinák előállítása során.

A vakcinát fejlesztő céggel kapcsolatos érdekesség, hogy a védőoltást a Pekingi Biotechnológiai Intézettel és a Katonai Orvosi Tudományok Akadémiájával közösen fejlesztették. A CanSinoBIO volt a világon az első Covid-19 elleni vakcinát fejlesztő cég, ami humán klinikai vizsgálatokat kezdett 2020 márciusában. A CanSinoBIO Ad5-nCoV vagy Convidecia névre hallgató Covid-19 elleni vakcináját már 2020 júniusa óta használják Kína hadseregében vakcinációra. Az oltóanyag fázis III. klinikai vizsgálatának eredményeit pedig nemrégiben jelentették meg.

Convidecia : egy újabb vektor-vakcina

A CanSinoBIO Ad5-nCoV vagy Convidecia névre hallgató Covid-19 elleni vakcinája vektor alapú oltóanyag, vagyis egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a koronavírus egyik tipikus génszakaszát. A Convidecia a vektor-bázisú jellege és gyártástechnológiája alapján az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinákhoz hasonló.

Jelen esetben a hordozóvírus adenovírus (Ad5), éppen úgy, mint a Szputnyik V vakcina 2. adagjában, a „szállított” génszakasz pedig az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjének az információját kódolja. A genetikai információ alapján képződnek az emberi szervezetben tüskefehérjék, amik működésre/védekezésre sarkallják az immunrendszert.

Egyetlen Convidecia adaggal akár 95 %-os védelem érhető el

A Convidecia sajátossága és nagy előnye, hogy abból mindössze egyetlen dózis beadása elegendő. Ebben az oltóanyag a Johnson & Johnson vektor alapú vakcinájához hasonlít. További előnyt jelent az, hogy a vakcina „csak” +2 és +8 °C közötti tárolást igényel.

A Convidecia fázis III. klinikai vizsgálatai Argentínában, Chilében, Mexikóban, Pakisztánban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában kezdődtek meg - 40000 résztvevővel.

A 2021 februárjában közölt interim (=időközi) globális eredmények (30000 fő, köztük 101 Covid-19 eset) alapján a vakcina egyetlen adagja:

- a beadás után 14 nappal 68,83 %-os védelmet biztosít a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben,

- a beadás után 28 nappal 65,28 %-os védelmet nyújt a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben,

- a beadás után 14 nappal 95,47 %-os hatékonysággal véd a Covid-19 súlyos lefolyású formájával szemben,

- a beadás után 28 nappal 90,07 %-os védettséget ad a Covid-19 súlyos lefolyású formájával szemben.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Ez is érdekelheti:

Források:

(1) UPDATE 2-China's CanSino Biologics COVID-19 vaccine receives emergency use approval in Hungary | Reuters

(2) http://convidecia.com/

(3) http://www.cansinotech.com/html/1/179/180/651.html

(4) https://www.globaltimes.cn/page/202105/1224162.shtml

Forrás: EgészségKalauz