Ezeket látta már?

Itt van hol milyen korlátozásokkal büntetik azt, aki nem akarja beoltatni magát

koronavírus, oltás, oltatlanok, kötelező védőoltás, korlátozás, büntetés, vakcina

A világ egyre több országa teszi kötelezővé a koronavírus elleni oltást, illetve bírságokkal próbálják büntetni az oltatlanokat. Mutatjuk, melyik országban mi a helyzet most.

Tegnap már az Európai Bizottság elnöke is felvetette a kötelező oltás lehetőségét, vagyis könnyen lehet, hogy ez lesz a jövő mindenhol. A Bloomberg most arról készített egy összeállítást, hogy melyik országban milyen korlátozásokkal büntetik azt, aki nem akarja koronavírus ellen beoltatni magát.

Így döntöttek a német vezetők

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Németország megtiltja a nem oltott emberek számára a hozzáférést több szolgáltatás hozzáféréséhez. Ezt Angela Merkel leköszönő kancellár jelentette be ma Olaf Scholz hamarosan kinevezendő kancellárral közösen, miután egyeztetést folytatott az aktuális járványügyi folyamatokról 16 regionális miniszterelnökkel. Ennek értelmében csak az oltottak vagy gyógyult embereket engedik be az éttermekbe, színházakba. A nem oltott emberek csak az alapvető szolgáltatások igénybevételét vehetik igénybe, így például mehetnek szupermarketbe és gyógyszertárakba bevásárolni.

Minden, amit az 5-11 éves gyerekek koronavírus oltásáról tudni lehet

Az új intézkedések közé sorolhat a nem oltott személyek számára bevezetett szigorúbb kapcsolattartási szabályok, a szórakozóhelyek bezárása a magas fertőzési arányú helyeken, valamint a nyilvános tömegrendezvények nézőszámának szigorú korlátozása. Ha a képviselők is megszavazzák a kötelező oltást, akkor február elsejétől vezetnék be.

Ez a helyzet Európában

Görögország néhány napja jelentette be, hogy januártól a 60 év feletti oltatlanoknak havonta 100 eurós bírságot kell fizetniük. Az ebből befolyó összeget pedig a kórházak fejlesztésére fordítják. Görögországban az 580 ezer oltatlan idős közül novemberben is csak 60 ezren kaptak oltást.

Ausztria az elsők között lépett, egyrészt kötelezővé tették az oltást, másrészt december közepéig teljes lezárást rendeltek el az országban. A hírek szerint aki februárig nem oltatja be magát, az 7200 eurós bírságra számíthat, emellett a tervek között szerepel a lezárások fenntartása az oltatlanoknak, akik már most is csak negatív teszttel mehetnek dolgozni.

Finnországban délután öt órakor be kell zárniuk azoknak az éttermeknek és bároknak, melyek nem használják az oltási igazolást. Vagyis a skandináv országban ezzel próbálák áttételesen arra ösztönözni az embereket, hogy oltassák be magukat.

Spanyolország megtiltotta a beutazást az Egyesült Királyságból az oltatlanok számára, a felnőttek esetében már oltási igazolást kérnek. A brit hatóságok bejelentése szerint a betegségen való átesést sem fogadják el a spanyolok a belépéskor, csak az oltást.

A Bloomberg a magyar példát is felhozta összeállításában: itthon a kormány elsőként tette lehetővé, hogy a munkaadók előírják dolgozóiknak az oltás felvételét, ellenkező esetben fizetés nélküli szabadságra küldhetik őket.

Kormányinfó: csak a 3. oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány?

Szlovákiában a 60 év feletti beoltottak 500 eurós utalványt kaphatnak a kormánytól, ezt mindenkinek postázzák, azoknak is, akik már korábban beadatták az oltást. Az utalványt éttermekben és szállodákban lehet felhasználni.

Egyre több ország szigorít

Szingapúrban aki nem oltatja be magát, az mostantól saját zsebből kell, hogy fizesse orvosi ellátását, ha elkapja a koronavírust. Az egészségügyi minisztérium becslései szerint az intenzív osztályra kerülő oltatlanok mintegy 25 ezer dolláros számlára készülhetnek.

Litvániában a legtöbb nyilvános helyre csak oltási igazolással lehet belépni 16 éves kor felett, így az éttermek mellett a bevásárlóközpontok, mozik is kérik az igazolást. Sőt, december közepétől tovább szigorítanak, 12 éves kortól lesz érvényes a szabály. Emellett a kormány 100 eurót ad azoknak a 75 év felettieknek, akik március végéig felveszik az oltást.

Az Egyesült Államokban a 100 főnél többet foglalkoztató cégeknek januártól kötelező lesz oltást vagy rendszeres tesztelést kérni dolgozóiktól. Egy októberi felmérés szerint mindössze az oltatlan munkavállalók 5%-a mondta, hogy inkább felmondana, ha kötelezővé tennék az oltást.

Ukrajnában fizetés nélküli szabadságra küldik a tanárokat és kormányzati alkalmazottakat, akik nincsenek beoltva. Emellett az éttermek, bevásárlóközpontok és edzőtermek csak úgy működhetnek, ha minden dolgozójuk be van oltva, a közösségi közlekedés pedig csak az oltottak számára vehető igénybe.

Forrás: Bloomberg/Portfolio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához