Ezeket látta már?

Január második hetében tetőzhet az H1N1 - újinfuenzás - megbetegedések száma

2009.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Jelenleg az ország lakosságának 22-23 százaléka kapta meg az újinfluenza elleni védőoltást, ez az arány még számottevően javulhat a megbetegedések január második hetében várható tetőzéséig - nyilatkozta Székely Tamás egészségügy miniszter Kaposváron az MTI-nek.

A miniszter leszögezte, nem teszik kötelezővé az egészségügyi dolgozóknak a fertőzés elleni vakcinát, csak a meggyőzés erejével kívánnak élni esetükben is. Az oktatási hivataltól kapott legfrissebb információk szerint az iskolákban jelenleg 26-27 százalékos a diákok oltottsága. A miniszter szerint nem elegendő, hogy egyszer már volt oltási akció az oktatási intézményekben, azt folytatni kell, illetve meg kell ismételni akár többször is.

Schäffer Károly dél-dunántúli regionális tiszti főorvos az MTI-nek elmondta, hogy a térségben már megközelíti a 25 százalékot az oltottsági arány, ami bár országos szinten jónak mondható, de nincs ok az elégedettségre. Mint kifejtette, a szülőkön és az egészségügyi dolgozókon is múlik, hogy mind többen szerezzenek védettséget a vírus ellen. Sajnálatosnak nevezte, hogy alacsony az egészségügyi dolgozók oltottsága, és ezzel hiányzik a példamutatásuk.

A tiszti főorvos információi szerint a dél-dunántúli régióban továbbra is egy súlyos állapotban lévő beteget ápolnak kórházban H1N1 miatt. A férfi nem volt beoltva a fertőzés elleni vakcinával, szombaton került az intenzív osztályra, azóta a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy H1N1-es esetről van szó. Baranyában további 3, Somogyban 2 ember került influenzás tünetekkel kórházba, de egyikük sem szorul intenzív ápolásra, illetve lélegeztető készülékre.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium