Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Jó hír érkezett a Pfizer megerősítő oltásáról

vakcina, harmadik oltás, pfizer, koronavírus

A Pfizer megerősítő oltása a cég tüdőgyulladás elleni vakcinájával együtt is beadható, ugyanis így is biztonságos és erős immunválaszt ad – közölte a gyógyszeripari cég.

A tavaly májusban elindított vizsgálat során arra volt kíváncsi a cég, hogy miként viselkedik a Pfizer-BionTech megerősítő oltása és a társaság PREVNAR 20 nevű tüdőgyulladás elleni vakcinája akkor, amikor együtt adják be - írja a Reuters nyomán a portfolio.hu.

A két oltás egyszerre beadva is hatásos

Az 570 résztvevőn elvégzett teszt alapján az együttes oltás is hasonló biztonságot és hatásosságot nyújtott, mint a két vakcina külön, így a kettő egyszerre is adható, így eggyel kevesebbszer kell felkeresni az orvost.

A PREVNAR 20-t tavaly júniusban engedélyezte az USA gyógyszerhatósága, és elsősorban a pneumococcus által okozott invazív betegségek, illetve tüdőgyulladás ellen véd.

A tüdőgyulladás leggyakoribb tünetei

Sok esetben a tüdőgyulladás a nátha, vagy valamilyen vírus (influenza, koronavírus) vagyis valamilyen felső légúti fertőzés szövődménye. Ilyenkor a kórokozók az orrból, torokból a tüdőbe kerülnek, és ott sokkal súlyosabb betegséget okoznak. Ezek a leggyakoribb tünetek:

  • magas, akár 40 fokos láz és az azt kísérő hidegrázás
  • intenzív köhögés, mely váladék felköhögésével jár együtt (a váladék a legtöbbször sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú és vér is pettyezheti)
  • légszomj, az éles mellkasi fájdalom, mely főleg lélegzetvételkor jelentkezik
  • étvágytalanság
  • kimerültség, fáradékonyság
  • szapora szívverés
  • verejtékezés

Pfizer vagy Moderna? Kiderült, melyik vakcinára jut a legkevesebb haláleset. Olvasson tovább!

Ha megfáztunk, náthásak vagy influenzásak, esetleg koronavírusosak voltunk, de az állapotunk egy héten belül nem javul, esetleg megtapasztaltunk ugyan némi javulást, de utána sokkal rosszabbul érezzük magunkat, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Forrás: portfolio.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához