Ezeket látta már?

Két magyar meghalt a nyugat-nílusi lázban

2017.11.15. Módosítva: 2017.11.15.
szunyog

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a nyugat-nílusi láz miatt 26-an meghaltak, s az áldozatok között két magyar van.

Mi az a nyugat-nílusi láz?

Anyugat-nílusi láz aszúnyogok által terjesztett betegség, amely a betegek kis részénél súlyos idegrendszeri tünetek is okoz. A fertőzés szezonja június és november közé tehető, de alegtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják. Az ECDC a vérellátás biztonsága miatt nyomon kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert azahol a nyugat-nílusi láz felbukkan, ajánlott elhalasztani a véradást - tették hozzá.

Szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi lázat. Szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi lázat. Forrás: EgészségKalauz

Nyugat-nílusi láz Magyarországon?

A két halálos áldozatot - mindketten idősebb férfiak, akik több különböző krónikus alapbetegségben szenvedtek - Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztrálták. Mindkét betegnél a nyugat-nílusi láz legsúlyosabb formája, vírusos agyvelőgyulladás alakult ki.

A nyugat-nílusi láz szezonja Magyarországon általában június-augusztusban kezdődik és novemberig tart - írta az államtitkárság, hozzátéve: mivel a szezon már véget ért, óvintézkedésekre nincs szükség.

forrás: MTI

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához