Ezeket látta már?

Kezdődő covidos tüneteknél ezt írassuk fel a háziorvossal

koronavírus, koronavírus ellenszer, avipiravin, avigan, covid-19, ellenszer

Ha pozitív a koronavírus-tesztje, akkor a favipiravir hatóanyagú gyógyszert ajánlott szedni a súlyos Covid megelőzésére. Hogy kell kiváltani a favipiravirt és mit kell tudni erről a vírusellenes hatóanyagról?

A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, a tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzések kezdetén hatékony. Eddig a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazzák ezt a gyógyszert. A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert. Fontos tudni, hogy igazolt covid-betegeknek már az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén is felírhatják a háziorvosok ezt a készítményt e-receptre. A receptet a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát.

A favipiravir betegtájékoztatóját itt olvashatja el:

Egis 200 mg filmtabletta

Meditop 200 mg filmtabletta

A betegeknek érdemes a pozitív teszteredmény után azonnal felvenni a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy mielőbb megkapják a készítményt.

Annak, aki ilyen receptet kap, külön írásban is el kell fogadnia, hogy tisztában van a kockázatokkal és kéri a gyógyszert. Ez úgy történhet meg, hogy a háziorvos tájékoztatja a felíráskor a páciensét, aki ekkor szóban jelezheti a hozzájárulását a gyógyszer alkalmazásához. Ezt az orvos a betegdokumentációban rögzíti, majd a készítmény kiváltásakor a gyógyszertárban megkapja a beleegyező nyilatkozatot, amit a betegnek otthon alá kell írnia és el is kell juttatnia a háziorvosához. A favipiravir magzatkárosító hatása miatt ellenjavallt terhesség és szoptatás alatt!

Mit lehet tudni a favipiravir nevű hatóanyagról?

Tavaly áprilisban 400 ezer tabletta érkezett Kínából, amit a Covid-19 betegségben küzdők kezelése során kíván felhasználni az egészségügy. A Qubit akkori értesülései szerint a tabletta hatóanyaga felkerült az OGYÉI off-label listájára, amelyen azok a gyógyszerek szerepelnek, amelyeket külön eseti engedély nélkül bármikor lehet indikáción túl, vagyis másra is használni, mint amire eredetileg engedélyezték őket.

Favipiravir: világszerte nagy érdeklődés övezi

Keserű György akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője szerint a gyógyszer igazi diplomáciai siker, mivel világszerte nagy iránta az érdeklődés, több ország is jelezte már Kínának, a gyártóak az igényt, és még a gyógyszert gyártó kínaiaknak sem jut elegendő mennyiség.

A japánok által kifejlesztett antivirális gyógyszer (náluk Avigan néven fut) hatóanyaga a favipiravir eredetileg az influenza kezelésére szolgál, de eredményesen használták már az ebola-járvány alatt is. Az osztrákoknál már a koronavírus-terápiás protokoll részévé tették, és Németországban nagy mennyiségben rendeltek belőle. Itthon a tervek szerint akkor kezdik majd el alkalmazni, ha a most folyó kísérletek bebizonyítják, hogy valóban hatásos - ez várhatóan nyár elején fog kiderülni. A favipiravir egyszerre tesztelik Japánban, Kínában, Tahiföldön és Olaszországban is.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, a koronavirus.gov.hu oldalon a következőket írják a szerről: a kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

Ebben segíthet a favipiravir

A favipiravir-terápia akkor hatásos, ha időben bevetik, azaz a legfeljebb közepesen súlyos fertőzéses esetekben tud jótékony hatást kifejteni, addig, amíg a röntgenképen még nem látszik a tüdőn elhatalmasodott árnyék, vagyis a tüdőgyulladás még nem bontakozott ki teljesen. Ugyancsak kizárták a terhes és szoptató anyákat, mivel állatkísérletekben úgy találták, hogy a szer fejlődési rendellenességet okozhat. Keserű György, professzor így nyilatkozott a Qubitnek:

"Amikor a kórokozó bejut a gazdatest, a SARS-CoV-2 esetén az ember sejtjeibe, ott a sejt örökítőanyagát használja fel a saját szaporodására. A favipiravir molekula azonban a fertőzött sejteken belül be tud épülni a vírus örökítőanyagául szolgáló RNS-be, és ott olyan hamis kódot közvetít a vírus genetikai programjában, amely miatt lehetetlenné válik a vírus replikációja. Így a gyógyszer hatékonyan meg tudja akadályozni, hogy a vírusok egyik sejtet fertőzzék a másik után."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához