Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Kiderült, a magyarországi megbetegedések hány százalékát okozza az omikron

omikron, koronavírus, covid

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte, hogy a variáns megbetegedések hány százalékáért felelős.

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa. Egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik. A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból - például külföldről érkezők vagy adott területen élők - származnak.

Budapesten több az omikronos eset

Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb. A területi laboratóriumok adatai tehát nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot - hangsúlyozta az NNK.

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma.

Olvasson tovább! 3. oltás: ennyire erős védelmet adhat az emlékeztető vakcina

Fontos a megerősítő oltás

A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

A megerősítő oltás fontosságáról Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is beszélt. A miniszterelnök kiemelte: a szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét, ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti.

Orbán Viktor mindenkit a vakcina felvételére biztatva arról beszélt, hogy már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához