Kínai oltás: ezért nem mutatnak ki védettséget az antitesttesztek

kínai vakcina hatásossága, sinopharm vizsgálat, antitest, ellenanyag

Országos szintű ellenőrzést sürgetnek a szakértők.

Miért van az, hogy a Sinopharm oltás után elvégzett antitesttesztek gyakran nem mutatnak ki jelentős immunitást a koronavírus ellen?

Ahogy korábban megírtuk, a vakcinák típusonként eltérő jellegű immunválaszt képesek kiváltani a szervezetből. Sőt, olyan is van, hogy valakinél nem alakult ki immunválasz. Egyre több olyan vizsgálatot olvashatunk, amely igazolja, hogy bizonyos embereknél az oltóanyag nem váltott ki megfelelő immunreakciót.

„Átfogó, ingyenes ellenanyagmérést számos országban végeztek, végeznek. Óriási szükség van erre, hisz megmutatja, mennyire vagyunk védettek. Különösen fontos lenne egy országos szintű ellenőrzés itthon a Sinopharm-vakcina esetében” – mondta az index.hu-nak Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Antitest-szintet méretne? Vigyázzon, vakcinánként más lehet a határérték

Miért kellene a kínai, Sinopharm vakcina ellenanyag-termelését vizsgálni?

A legtöbb antitestteszt a koronavírus tüskefehérjéje elleni ellenanyagválaszt méri, ami az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer, Moderna) és a vektorvakcinák (Szputnyik V, Janssen, AstraZeneca) esetében az antitestképződést precízen kimutatja, ám a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz. A biológus szerint ez azért fontos, mert a teljes elölt vírust tartalmazó vakcinában többféle antigén is van, s ezek ellen más típusú immunválaszt ad a szervezet, így ezeket is érdemes vizsgálni.

„Sok teszt egyszerűen alacsonynak méri a kínai oltóanyag utáni antitestszintet, mert a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt rögzítő vizsgálatok nem mutatják meg a vakcina által kiváltott antitest-termelődés teljes spektrumát. A kínai vakcinának is jót tenne, ha pontos képet kapnánk az általa kiváltott immunválaszról” – fogalmazott Boldogkői Zsolt.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a vizsgálat nem a vakcinák osztályázását szolgálná, hanem azt, hogy kell-e 3. oltást szervezni adott vakcinával, vagy esetleg más típusú oltóanyag kell neki.

Lehetne értékelni a magánvizsgálatokat is

A szegedi kutató egy olyan lehetőséget is felvet, hogy mivel a magánszolgáltatóknál hatalmas mennyiségű adat összegyűlik, hisz náluk folyamatosan méretik az ellenanyagszintet az emberek, az állam köthetne velük egy megállapodást az adatok megosztásáról, amiből rettentő fontos tudományos megállapítások születhetnek a Covid elleni további védekezést illetően.

Ez is érdekelheti:

Forrás: shutterstock.com