Koronavírus: a brit mutáns felelős a legmagasabb halálozási arányért

koronavírus, harmadik hullám, járvány, covid-19

Nem hiába tartanak a brit variánstól világszerte. Ezért adhatnak okot aggodalomra a SARS-CoV-2 felbukkanó mutációi.

Az, hogy a vírusok folyamatosan változnak, idővel mutálódnak, tulajdonképpen természetes jelenség. A SARS-CoV-2 felbukkanó mutációi azonban több-kevesebb aggodalomra adhatnak okot.

Koronavírus variánsok

A vírusok, mivel rendkívül gyorsan szaporodnak, szinte folyamatosan változnak, mutálódnak, ez természetes jelenség, melyre a szakemberek „számítanak”. Az, hogy ezek a mutációk hogyan viselkednek, sok tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy egy koronavírus variáns átveszi a „régi” vírus helyét, esetleg azzal párhuzamosan fertőz, máskor pedig az új variáns hosszabb-rövidebb idő alatt eltűnik.

A koronavírust a felbukkanása óta tanulmányozó tudósok annak a változásait, variánsait is folyamatosan figyelemmel kísérik. A SARS-CoV-2 2019-es felbukkanása óta valószínűleg több ezer variáns alakult már ki, ezeknek azonban csak egy részét azonosították, és alig néhány van, mely némi aggodalomra adhat okot.

A legtöbb koronavírus variáns csak ideiglenesnek tekinthető, mely a vírus viselkedését, fertőzőképességét vagy a kezelésre, védőoltásokra adott válaszreakcióit nem változtatja meg. Néhány esetben azonban olyan mutációk alakulnak ki, melyek segíthetik a vírus túlélését, ellenállását, fertőzőképességét. Ezek ellen a küzdelem is sokkal nehezebb, hiszen, mivel ellenállóbbak és fertőzőképesebbek, több ember szervezetében tudnak megtelepedni és elszaporodni. Idővel pedig akár ezek a variánsok át is vehetik az „eredeti” vírus helyét.

A könnyebben, gyorsabban terjedő koronavírus-variánsok több esetet okozhatnak, folyamatosan emelkedhet a betegek száma. Azt sem lehet kizárni, hogy az új variánsok súlyosabb tüneteket és komolyabb betegséget okoznak, így az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerre még több nyomás nehezedik majd.

Megnehezítheti az új variánsok elleni küzdelmet, hogy még nem tudjuk pontosan, milyen szövődményeket okozhatnak (a már ismerteken kívül), hogyan reagálnak a védőoltásokra vagy a gyógyszeres kezelésre.

Amit a koronavírus brit variánsáról tudunk és amit még nem

2020 őszén az Egyesült Királyságban azonosítottak egy új brit variánst, mely a B.1.1.7 (VOC 202012/01) jelzést kapta. A brit variáns jellemzője, hogy számos mutációt hordoz, ezek pedig befolyásolják a fertőzőképességét, és az általa okozott betegség súlyosságát is.

A szakemberek szerint a brit variáns gyorsabban és könnyebben terjed, vagyis nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy beteg megfertőz másokat. A február végi adatok szerint a brit variáns a világ számos országában megjelent már, így többek között hazánkban is.

A legújabb jelentések szerint a brit variáns okozta megbetegedések súlyosabbak, a halálozási arány is magasabb. Ezt azonban még nem sikerült tudományosan megerősíteni.

Ez is érdekelheti:

Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő információ arról, hogy az új variáns:

  • okoz-e a korábban megismerttől eltérő tüneteket
  • okoz-e a korábban megismerttől eltérő betegségeket, illetve szövődményeket
  • kellő pontossággal és hatékonysággal kimutatható-e a már ismert, forgalomban lévő tesztekkel
  • van-e jelentős eltérés abban, ahogyan az új variáns a már ismert, elérhető gyógyszerekre, terápiákra reagál
  • csökkenti-e a védőoltások hatékonyságát

Egyelőre úgy tűnik, hogy az ismert terápiás módszerek az új variáns ellen is hatékonyak. Jelenlegi tudásunk szerint a forgalomban lévő vakcinák az új variáns ellen is megfelelő immunválaszt váltanak ki. Ezt azonban folyamatosan vizsgálják a kutatók.

Forrás: EgészségKalauz