Ezeket látta már?

Koronavírus: a Covid megtámadhatja a petefészket?

petefészek, fájdalom

Miért borulhat fel a ciklus a Covid-19 fertőzés után?

A havi vérzések gyakorisága és erőssége hónapokra megváltozhat a Covid-19 után. Többen számolnak be a menstruációval járó fájdalomról vagy véralvadékot tartalmazó vérzésről. A Covid-19 és a menstruációs zavarok közötti kapcsolat egyelőre részleteiben nem ismert.

Menstruációs zavarok a koronavírus fertőzés után

A koronavírus-fertőzésen átesetteknél a maradványtünetek hónapokon át okozhatnak panaszokat. A post-Covid vagy long-Covid részeként a szakemberek már több mint félszáz tünetet írtak le, amik kisebb-nagyobb gyakorisággal fordulhatnak elő. A tünetek a legkülönfélébb szerveket érinthetik, károsíthatják. Ez alól a menstruációs ciklus sem kivétel.

A Covid-19-ből való „gyógyulást” követően a nők egy része aggodalomra okot adó tünetekről számol be. Korábban rendszeresen menstruáló nő 8 hónap alatt csak 5 vérzést tapasztal. Évek óta fogamzásgátlót szedő, és nem menstruáló nőknél újra jelentkezik a havi vérzés. Véralvadékokkal teli a menstruációs vér. Többeknél a menstruáció előtti napokban az egyéb poszt-Covidos tünetek fellángolása tapasztalható. Ilyen és hasonló panaszok miatt fordulnak orvoshoz a nők. Sajnálatos módon azonban még nincs ezen a téren szakmai tapasztalat, és alig van segítség – így foglalható össze az érintett nők megoldáskeresés során szerzett tapasztalata.

Nincsenek széleskörű vizsgálatok

Egyelőre nincs nagy esetszámú nemzetközi vizsgálat sem, ami leírná azt, hogy a nők hány százalékát érintik a panaszok, és segítene feltárni a kapcsolatot a kórkép és a menstruációs ciklus zavarai között.

Kisebb vizsgálatok alapján a Covid-19-en átesett nők kb. 25 %-ánál jelentkeznek a menstruációs zavarok. Ugyanakkor, nincsenek arra mutató jelek, hogy ezek a menstruációs ciklusbeli zavarok hatással lennének a nők termékenységére.

Szintén egy kis esetszámú, 177 nő bevonásával végzett vizsgálat mutat rá arra, hogy a Covid-19 alatt és után a nők 25 %-ánál megváltozik a menstruáció erőssége, és a nők 28 %-a tapasztal különféle változásokat (hosszabb ideig tartó vérzés, könnyebb vérzés stb.).

Nincs pontos magyarázat a felborult ciklusokra

Több orvos a Covid-19-cel együtt járó fokozott stressznek és szorongásnak tulajdonítja a hónapokon át tartó menstruációs zavarokat. Ezt támogatja az a tény, hogy a pszichés megterhelés és fokozott stressz – a koronavírus-fertőzéstől függetlenül - hatással van a menstruációs ciklusra.

Lehetséges, hogy zavar keletkezik az agy és a petefészek közötti „kommunikációban”, azaz zavart szenved a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely működése.

Más szakemberek úgy vélik, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2) képes megtámadni a petefészkeket is, csakúgy, mint egyéb más szerveket.

Ez is érdekelheti:

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Tény, hogy a Covid-19 után menstruációs zavarok előfordulhatnak. Nem szabad azonban, hogy a Covid-19-re hivatkozva hosszú hónapokon át ne forduljanak a nők nőgyógyászhoz, ha tartós változást tapasztalnak a menstruációs ciklusukban. Nem minden írható a koronavírus „számlájára”. Nem zárható ki, hogy a háttérben – például - pajzsmirigyműködési zavar, vérszegénység vagy terhesség is fennáll, amik ellátást, kezelést igényelnek.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.medicalnewstoday.com/articles/long-covid-and-periods-the-unspoken-impact-on-female-well-being

Forrás: EgészségKalauz