Koronavírus: a magyar virológus szerint ekkor érhet véget a járvány

Koronavírus: a magyar virológus szerint ekkor érhet véget a járvány

Kemenesi azt is elmondta, hogyan kerülhetjük el a lezárásokat a legnagyobb eséllyel.

A magyar virológus FB oldalán a járvány terjedésének lassításának fontosságára hívta fel a figyelmet, emlékeztetve arra, hogy ha lassul a Covid fertőzések mértéke, csökken a kórházi terheltség is, és a lezárásokat is elkerülhetjük.

Az oltások továbbra is védenek a súlyos megbetegedéstől

Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy habár az oltások megvédenek a súlyos megbetegedéstől a delta-variánst az oltottak is elkaphatják, és tovább is adhatják, még ha kisebb mértékben is, mint az oltatlanok. Így a veszélyeztetetteteket továbbra is védeni kell, és kiemelte, hogy az amerikai (CDC), valamint az európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását.

A megelőzés fontossága A megelőzés fontossága Forrás: Kemenesi Gábor/Facebook

Mikor ajánlott még mindig maszkot viselni?

Kemenesi Gábor, virológusa következőket írta a maszkhasználatról és a távolságtartásról:

"Az egyik ECDC dokumentum néhány életszerű példával is él, ez segít megérteni a lényeget:

- Amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.

- A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).

- A maszk és távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye)

A lényeg: A vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelentik. A vakcinák valóban működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jóval elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások számai a legutóbbi hullámhoz képest, annak ellenére is, hogy az esetszámok magasak.

A vakcina önmagában azonban egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége.

A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van.

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez."

Olvasson tovább! Pfizer: ezért nő az oltottak körében a fertőzöttek száma

Meddig tart még a járvány?

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet vége a koronavírus járványnak, a következőket írta:

"Virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani - legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly - várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott. Addig a mostanihoz hasonló kihívásokra mindenképpen célszerű minden lehetséges eszközzel védekezni és lassítani a járványt."

Források:

https://www.cdc.gov/.../vaccines/fully-vaccinated.html

https://www.ecdc.europa.eu/.../ecdc-guidance-adjusting...

https://www.ecdc.europa.eu/.../ecdc-and-ema-update-covid-19

https://bostonreview.net/science-nature/david-s-jones-stefan-helmreich-shape-epidemics?f

Forrás: EgészségKalauz