Koronavírus: a negyedik hullám robbanásának küszöbén állunk

2021.07.30.
Koronavírus: a negyedik hullám robbanásának küszöbén állunk

Magyarországon már körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma.

Az esetszámok megugrása az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható - nyilatkozta Vattay Gábor járványelemző, aki arról is beszélt a Népszavának, hogy szeptember közepére akár sokezresre is duzzadhatnak a napi adatok.

Közelít a delta vírus, már nyár végén jöhet az új hullám

Az esetszámok világszerte emelkedőben vannak, sok országban indult el egy újabb járványhullám. Magyarországon még csak mérsékelten, de ismét emelkedik az új koronavírusos fertőzöttek száma. Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek. Mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Várhatóan ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Látszik a negyedik hullám két szabályossága

Európába kitekintve most már felismerhető a negyedik hullám két szabályossága - mutatott rá Vattay.

Az egyik az éjszakai tömeges szórakozóhelyekhez kapcsolódik (ez figyelhető meg például Hollandiában vagy Spanyolországban): amint a hatóságok ismét korlátozták az említett helyeket, a járványadatok gyorsan javulni kezdtek.

A másik az iskolákhoz köthető. Nagy-Britanniában például a hullám akkor indult be, amikor a kormány májusban eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot. Miután azonban vége lett a tanévnek néhány napja, csillapodott a járvány.

A fentiekből kiindulva az esetek száma nálunk is néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. Az iskolák nyitása tovább gerjesztheti a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén sokezres napi esetszámokra számíthatunk.

Visszatérhetnek a szigorítások?

Más országok adataiból az is kiderül, hogy már a jelenlegi magyar helyzetnél kisebb esetszámoknál elkezdtek visszaszabályozni. Például Ausztriában július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak oltás után, vagy negatív PCR-teszttel lehet látogatni.

Az oltottságról szóló, úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak az kaphatja meg, aki már két adag vakcinát is kapott.

Portugáliában július elejétől a zárt térben működő éjszakai klubokat és más szórakozóhelyeket bezárták, a szabadtéri rendezvényeken negatív vírusteszt vagy oltási igazolvány szükséges.

A magyarok már nem kérnek a korlátozásokból

Négy magyarból három enyhítené a még meglevő korlátozásokat is az Ipsos friss kutatása szerint. A felnőtt lakosság negyede szerint semmi nem indokolja már a járványügyi készültséget, ezzel párhuzamosan közel 19 százalék véli úgy, hogy örökre megmaradnak Magyarországon bizonyos korlátozó intézkedések, és a korábbi, Covid előtti rend soha nem tér vissza életünkbe.

Ön szerint továbbra is szükség van a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések fenntartására Magyarországon? Forrás: Ipsos

A férfiak optimistábbak a nőknél, mindössze 15 százalék tart attól, hogy nem kapja vissza korábbi szabad életét, míg a nők esetében 21 százalék ez az érték, és a bizonytalanok aránya is jelentősen magasabb körükben.

A Covid-19-re adott hazai lakossági reakciókat mérő Ipsos kutatássorozat legfrissebb eredményei szerint a (legalább eseti) maszkviselési arány jelenleg a tavaly júliusival azonos (74 százalék), míg minden egyéb védekezési forma alkalmazása jelentősen visszaesett az elmúlt hónapok során.

Forrás: Népszava/MTI/ipsos