PCR-tesz: mit jelent a "kétes" és a "nem értékelhető" teszteredmény?

koronavírus, covid, pcr-teszt

A PCR-teszt két olyan eredményt is adhat, ami nem egyértelmű. Mit jelentenek ezek?

A tudomany.hu-nak Csoma Eszter, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiologiai Intézetének adjunktusa írt részletes összefoglalót a vírusdiagnosztikával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A következőkben a szakember írásának PCR-tesztre vonatkozó részét kivonatoljuk.

Min múlik, hogy az alsó vagy a felső légutakból vesznek mintát?

Fontos tudni, hogy a koronavírus szervezetbe történő bejutás után nem azonnal okoz tüneteket, és nem is mindenkiben. Így, ha fertőzöttel kerültünk kapcsolatba, azoknál is szükség lehet mikrobiológiai vizsgálatra, akik tünetmentesek, vagy még nem jelentkeztek náluk tünetek.

A koronavírus tesztek 2 dolgot vizsgálnak:

  • Éppen zajlik-e a fertőzés, jelen van-e a koronavírus a szervezetben? (PCR - és antigén-tesztek)
  • Átesett-e már a vizsgált személy a fertőzésen? (gyorstesztek, szerológiai tesztek)

Az éppen zajló fertőzés kimutatására azok a módszerek alkalmasak, amelyek közvetlenül a vírust, a vírusnak valamelyik alkotórészét (örökítőanyagát vagy fehérjéjét) mutatják ki az alsó vagy a felső légutakból vett mintából.

Alsó légúti mintákat elsősorban kórházban ápolt, súlyos állapotú betegektől vesznek speciális eszközökkel. A felső légúti minták esetén sem mindegy, hogy pontosan honnan származnak (hová is nyúlnak be azzal a bizonyos mintavételi tamponnal), mert a Covid-19 kimutathatósága erősen függ a mintavétel pontos helyétől. De vehetnek mintát az orrgaratból (az egyik legjobb minta, ám kissé kellemetlen az eljárás), a szájgaratból, az orrjáratból.

A vírus örökítőanyagát, RNS-ét kimutató PCR-teszt

Az RNS teszi egyedivé a koronavírust, így alkalmas arra, hogy általa a koronavírus jelenlétét igazolják. Az RNS-t a jelenleg ismert legjobb és legbiztosabb módszerrel, a PCR-teszttel lehet kimutatni: a koronavírus RNS-ének jól meghatározott, specifikus szakaszát vagy szakaszait felsokszorozzák és kimutathatóvá teszik.

Az eredmények értékelését, a leletezést kizárólag magasan képzett, az orvosi mikrobiológia területén szakképesítéssel és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere jelölte ki azokat a laboratóriumokat, ahol a SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok végezhetők és kötelezően végzendők.

Mikor várható eredmény a mintavétel után?

Elvileg lehet gyorsan, akár 2 órán belül is lehet eredmény, a gyakorlat azonban nem ez. Jelenleg az ilyen diagnosztikai tevékenységet végző laboratóriumokba napi sok száz, akár több ezer minta érkezik PCR-vizsgálatra. A minták feldolgozása nem egyesével történik, hanem a gépek kapacitásának megfelelően egyszerre több mintáé. Így az eredmény közlése akár napokba is telhet.

Mit jelentenek a PCR-teszt eredményei?

A PCR eredménye: NEM ÉRTÉKELHETŐ

Ebben az esetben a minta olyan gátlóanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a reakció sikerességét. Lehet, hogy ott volt a mintában a vírus, de nem tudták az RNS-ét hozzáférhetővé tenni, de akár helytelen mintavétel vagy a mintatárolás is állhat a háttérben. Ha a vizsgálati eredményre szükség van, a mintavételt meg kell ismételni.

A PCR eredménye: NEGATÍV

A negatív eredmény nem zárja ki a koronavírus fertőzés lehetőségét, ennek pedig számos oka van. A PCR-vizsgálatot számos lépés előzi meg, és ha ezek bármelyike nem ideális módon történik, az befolyásolja a kimutathatóságot. Befolyásolhatja többek között az is, hogy a koronavírus fertőzés után el kell telnie egy bizonyos időnek, mire tünetek jelenhetnek meg (2–14 nap), illetve amíg a vírus RNS-e kimutathatóvá válik (már a tünetek megjelenése előtt).

Ez is érdekelheti:

A PCR eredménye: POZITÍV

A koronavírus RNS-ét kimutatták a mintában, igazolták a vírusfertőzést. Azt igazolja-e, hogy az illető fertőző? A válasz: nem. Az RNS a vírusnak csak egy része, nem azt mutatjuk ki, hogy fertőzőképes vírus van-e a mintában. Történtek már arra vonatkozó vizsgálatok, hogy bizonyos PCR eredmények vagy pontos RNS mennyiségek hogyan feleltethetők meg a fertőzőképes vírusmennyiségeknek. Hiba lenne azonban a PCR eredményekből ezek alapján egyértelmű állításokat kijelenteni. Ugyanakkor nem haszontalan tudás.

A PCR eredménye: KÉTES

Ebben az esetben SARS-CoV-2-fertőzés nem zárható ki, azonban a PCR során olyan eredmény született, amely ezt egyértelműen nem igazolja. Ennek az is lehet az oka, hogy nagyon kevés vírus-RNS van a mintában, éppen a határán annak, amit még ki lehet mutatni.

Forrás: MTA