Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: a tudósok kiadták a riasztást az omikron új, még fertőzőbb mutációja miatt

omikron, koronavírus, mutáció, covid

Az omikron új, még fertőzőbb változata egyre jobban terjed. Jelenleg ezeket tudjuk róla.

A covid rendkívül fertőző omikron változata - amelynek leggyakoribb formája BA.1 néven ismert - jelenleg a koronavírus-fertőzések csaknem teljes egészét okozza világszerte. A tudósok most a BA.2 néven ismert közeli rokona által okozott esetek növekedését figyelik, amely Európa és Ázsia egyes részein kezdi kiszorítani a BA.1-et - írja a Reuters.

Lopakodó mutáció

Világszerte a BA.1 a január 25-én a GISAID nyilvános víruskövető adatbázisba benyújtott szekvenált esetek 98,8%-át tette ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban több ország a közelmúltban a BA.2 mutáció növekedéséről számolt be. A BA.1 és BA.2 mellett a WHO két másik omikron alvariánst is felsorol: BA.1.1.529 és BA.3. Genetikailag ezek is szoros rokonságban állnak egymással, de mindegyik olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek megváltoztathatják a viselkedésüket.

Trevor Bedford, a Fred Hutchinson Rákközpont számítógépes virológusa, aki a koronavírus evolúcióját követi nyomon, pénteken a Twitteren azt írta, hogy a BA.2 a GISAID adatbázis szekvenálási adatainak és az Oxfordi Egyetem adatainak elemzése alapján a dániai esetek nagyjából 82%-át, az Egyesült Királyságban 9%-át és az Egyesült Államokban 8%-át teszi ki.

Az omikron BA.1-es változatát valamivel könnyebb volt nyomon követni, mint a korábbi változatokat. Ennek oka, hogy a BA.1-es változatból hiányzik a három célgén egyike, amelyet egy gyakori PCR-tesztben használnak. Az ezt a mintát mutató esetekről alapértelmezés szerint azt feltételeztük, hogy a BA.1 okozta őket.

A BA.2, amit néha "lopakodó" mutációnak neveznek, nem rendelkezik ugyanezzel a hiányzó célgénnel. A többi változathoz hasonlóan a BA.2-vel való fertőzés is kimutatható akár az otthon is elvégezhető koronavírus-tesztekkel is, bár ezek nem tudják megmondani, hogy a fertőzést melyik mutáció okozta.

Az omikron újabb mutációja még fertőzőbb?

Egyes korai jelentések szerint a BA.2 még fertőzőbb lehet, mint az amúgy is rendkívül fertőző BA.1, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb valószínűséggel kerülné ki a vakcinák nyújtotta védelmet. Dán egészségügyi tisztviselők becslése szerint a BA.2 az előzetes adatok alapján 1,5-szer fertőzőképesebb lehet, mint a BA.1, bár valószínűleg nem okoz súlyosabb megbetegedést.

Angliában a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (HSA) által végzett kontaktkövetés előzetes elemzése arra utal, hogy a BA.2-vel fertőzött személyek kontaktjai körében a háztartási átvitel magasabb (13,4%), mint a többi omikron mutációnál (10,3%).

Hányszor lehet elkapni az omikront?

Kritikus kérdés, hogy a BA.1-es hullámban megfertőződött emberek védettek lesznek-e a BA.2-vel szemben - mondta Dr. Egon Ozer Egon, a chicagói Northwestern University Feinberg School of Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Koronavírus: fél éven belül 3 alkalommal is covidos lett egy férfi - olvasson tovább!

"Aggodalomra adott okot Dániában, ahol néhány olyan helyről, ahol a BA.1 fertőzések száma magas volt, a BA.2 növekvő esetekről számoltak be. Ha a korábbi BA.1-es fertőzés nem véd a BA.2-vel szemben, "ez egyfajta kétpúpú teve hullám lehet" - mondta Ozer, majd hozzátette túl korai lenne még tudni, hogy ez bekövetkezik-e.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához