Ezeket látta már?

Koronavírus: a virológus szerint az indiai mutáns kikerülheti a vakcinát

koronavírus, covid, indiai mutáns, variáns, mutáns

Jakab Ferenc, virológus adott választ a Covid-19 indiai variánsával kapcsolatos kérdésekre.

A „kétszeresen mutáns” indiai koronavírus-variánsban összesen 13 mutációt azonosítottak a kutatók – olvasható Jakab Ferenc virológus írásában, amely a Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg.

A szakember leírta, hogy „A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelent meg.” A jelenleg ismert vizsgálatok eredményei alapján úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a koronavírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. Azt azonban most még nem lehet tudni, hogy milyen hatása lehet az indiai mutánsnak Európára - akkor sem, ha Indiában most csúcsra jár a koronavírus fertőzöttek száma.

Az azonban biztos, hogy az indiai variánst 2021 első negyedévében kimutatták már Angliában, az Egyesült Államokban és további 21 országban, de hogy lesz-e ereje olyan mértékben terjedni, mint a brit változatnak, még nem tudni. Az indiai mutáns terjedését az oltás, az átoltottság, valamint a járványügyi intézkedések betartása is befolyásolhatja.

Ez is érdekelheti:

A szakember szerint az új mutációk lehetőséget adnak a koronavírusnak arra, hogy az „valamilyen szinten (ha nem is teljes mértékben) elkerülje a mostani oltások által generált immunválaszt”, de a vonatkozó a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához