Koronavírus gyanús vagyok: milyen tesztet csináltassak?

koronavírus, covid, teszt, neumann labs

Ma háromféle COVID-19 teszt áll rendelkezésre, de csak kevesen tudják, hogy melyik szűrés mire alkalmas. Az álnegatív tesztek hamis biztonságérzetet, míg az álpozitívak felesleges riadalmat kelthetnek. Szóval, melyik koronavírus-tesztet válasszuk?

1) PCR: a leghitelesebb teszt a vírus kimutatására

A PCR a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a koronavírus fertőzöttség igazolására, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál. A mintavétel ebben az esetben az orrból és a garatból történik. A jelenleg elérhető tesztek közül ez a legdrágább, a leleteket legkorábban 24-48 órán belül kaphatjuk kézhez. Arról ad információt, hogy a mintavétel pillanatában a SARS-CoV-2 vírus jelen van-e a szervezetünkben és már az ún. ablakperiódusban (az az időszak, amíg a fertőzésre specifikus immunválasz megjelenik) képes kimutatni a kórokozót.

PCR-önmintavételi teszt - Most 30% kedvezménnyel!

A teszt ára 2 darabos szettben 9,995,- Ft. A kedvezmény elérhető ide kattintva.

November közepétől már a hazai piacon is elérhető az önmintavételes PCR-teszt, amely az orvos által levett mintához képest is 94 százalékos pontossággal működik. Nagy előnye, hogy a páciensnek ki sem kell mozdulnia otthonról, az intenetről megrendelve a tesztet önmaga tudja levenni a mintát és azt postán kiértékelésre elküldeni.

2) Antigén kimutatás: gyors, de álnegatív is lehet

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb vizsgálati módszer. A vírus fehérjéket (S-proteinjét) mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik, de az eredmények már 15 percen belül rendelkezésre állhatnak. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt PCR vizsgálatot is végeztetni.

3) Szerológiai teszt: ha utólag tudni akarjuk, átestünk-e a fertőzésen

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat (antitesteket) mutatják ki a vérmintából. Míg a PCR és az antigén kimutatás a vírus jelenlétét igazolja, ez a vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett személyek felderítésében. A rapid tesztet egy terhességi tesztre emlékeztető eszközzel végzik el, az eredményt akár 15 perc alatt is kézhez kaphatjuk. A 3 módszer közül ennek van a legkedvezőbb ára, viszont gyakran vezethet hibás eredményhez, ha nem megfelelő maga a teszt, vagy nem jól képzett szakember végzi azt.

További információkat az önmintavételes, kombinált PCR-tesztről talál.

A rapid teszteknél lényegesen jobbak az automatizált szerológiai vizsgálatok, ezek érzékenysége, megbízhatósága jóval meghaladja a gyorstesztekét. Fontos azt kiemelni, hogy önmagában a szerológiai vizsgálattal nem tudjuk igazolni vagy kizárni, hogy éppen fertőzöttek vagyunk-e, vagy sem, viszont PCR vizsgálattal kiegészítve teljes körű információt kaphatunk arról, hogy szervezetünk a koronavírus fertőzés szempontjából érintett-e és annak melyik stádiumában vagyunk.

+1) Influenza vagy koronavírus: ehhez kombinált PCR-teszt kell

Miután a koronavírus 2. hulláma összecsúszik a szezonális influenzajárvánnyal, és a tüneteik is hasonlóak, ezért gyakran még az orvosok számára is nehéz eldönteni, hogy melyik kórokozó okozhatja a panaszokat.

A kombinált PCR teszt egyetlen vizsgálattal képes kimutatni mindkét kórokozót, tehát, hogy koronavírus fertőzött-e az illető, vagy csak a jóval kevésbé veszélyes influenza valamelyik fajtáját kapta el. Ez a teszt itthon egyelőre csak a Neumann Labsnál érhető el, otthoni önmintavételi lehetőséggel, a tesztről itt talál információkat.

Összefoglalva

Jelen pillanatban igazán hiteles információkat csak a PCR és a szerológiai teszt kombinációjával kaphatunk, mivel így 2 fontos részletre is fény derül: jelen pillanatban milyen stádiumban van a beteg, fertőzhet-e, és rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal. A járvány jelenlegi szakaszában ez a legindokoltabb vizsgálati kombináció.

Olyan rapid szerológiai teszt (ún. gyorsteszt) is van a piacon, amely csak kutatási célra használható, és nem rendelkezik diagnosztikai minősítéssel. A szakértők szerint ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt fizetünk egy tesztért, tájékozódjunk és ismerjük meg a piacon elérhető vizsgálatok alkalmazhatóságát.

Forrás: EgészségKalauz