Koronavírus: az olaszokhoz hasonló forgatókönyvvel készülnek Franciaországban is

koronavírus, franciaország

A franciák az olaszországi történésekhez hasonlóra is felkészülnek, és újabb szigorításokat vezetnek be a koronavírus miatt.

A koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása miatt a francia kormány felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország 10 gócpontjában 2000 fölé nőtt a fertőzöttek száma, és a halálos áldozatok száma is emelkedett.

A francia egészségügyi minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint a 2281 fertőzött 497-tel több, mint előző nap volt, közülük 105-öt kezelnek súlyos állapotban intenzív osztályon. A 48 halálos áldozat közül 25-en férfiak és 23-an nők, többségük krónikus betegségben szenvedett, 33-an 75 évesnél idősebbek voltak.

"A vírus egyre aktívabban terjed egyre több régióban" - mondta szerda este Jérome Salomon az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse. "Az olasz forgatókönyvre is fel kell készülnünk" - tette hozzá.

Az országban 10 gócpontot tartanak nyilván, szerdán a dél-franciaországi Montpellier-ben is több esetet találtak, így a várostól keletre található településeken - a többi gócponthoz hasonlóan - minden oktatási intézmény, óvoda és bölcsőde bezárt. Ebben az övezetben minden, 50 főnél több embert vonzó rendezvényt betiltottak. Másutt országszerte maximum 1000 fő részvételével engedélyezettek a rendezvények.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei

Korzika szigetén - ahol 51-en fertőzött van - szintén bezártak az oktatási intézmények március 28-ig a járvány terjedésének lelassítása érdekében, miután a hatóságok szerint a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak.

Csütörtök délelőtt Édouard Philippe miniszterelnök és kormányának öt minisztere megbeszélést folytat valamennyi parlamenti párt vezetőjével és frakcióvezetőjével, valamint a nemzetgyűlés és a szenátus elnökével, hogy előkészítsék a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatának bevezetését.

Forrás: MTI