Koronavírus: az őssejt-terápia lehet a gyógymódja?

őssejt terápia, koronavírus, covid, ellenszer, gyógyszer

Hogyan segíthet az őssejt-terápia a Covid-19 fertőzötteken?

A tudomány még nem találta meg a legjobb módszert a koronavírus fertőzöttek gyógyítására, de az őssejt-terápia is felkerült a lehetséges hatékony gyógymódok közé. A világon jelenleg is több száz kutatóközpontban vizsgálják, hogyan tudják csökkenteni a Covid betegek szervezetébe juttatott mesenchymális (szöveti) őssejtek a koronavírus-fertőzés okozta tüdőkárosodást és a légzőszervekben kialakult gyulladást.

Az őssejt, mint a koronavírus gyógymódja?

Az orvostudomány régóta ismeri az őssejtek azon különleges képességét, hogy számukban sokszorozódnak és bizonyos sejtfunkciókra tudnak specializálódni, ezzel segítik elő a szervezet regenerálódását, egy betegségben károsodott szerv vagy szövet elhalt sejtjeinek pótlását. Képesek felvenni különböző elhalt sejtek szerepét és ezekben a funkciókban osztódni, valamint gyulladásgátló-, csillapító hatásukkal is elősegítik a szervezet regenerálódását Az őssejtek gyógyászatban történő alkalmazása tulajdonképpen szervezetünk egészséges működésre törekvésének megismerésén és mesterséges előállításán alapszik.

Az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusában egyik főszerepet játszó őssejt-forma, az úgy nevezett mesenchymális (szöveti) őssejt. Ezeknek az őssejteknek gyógyászati célból történő legyűjtésére több forrás is rendelkezésre áll, mint például a zsírszövet, a csontvelő, de az egyik legoptimálisabb formában a születéskor, a köldökzsinór-szövetben van jelen, esetleges felhasználásra abból kitenyészthető.

Az őssejt csökkentheti a Covid okozta tüdőkárosodást

A koronavírus járvány elleni küzdelemben az őssejt-terápia is felkerült az alkalmazható lehetséges gyógymódok közé, amely gyakorlati alkalmazását azonban a koronavírus vakcinák esetében is megismert módon, alapos klinikai vizsgálatok előzik meg.

Az elmélet szerint és a klinikai vizsgálatok alapján, a koronavírussal beteg szervezetébe juttatott mesenchymális őssejtek csökkenteni tudják a vírusfertőzés okozta tüdőkárosodást és a légzőszervekben kialakult gyulladást. Mivel ezen őssejtek nem tartalmazzák azt az enzimet, amelyhez a SARS-CoV-2 vírus kötődni tud, így a mesenchymális őssejtek ellenállóak a kórokozóval szemben.

„A világon több mint száz ilyen irányú kutatás folyik, több megközelítésben. Vannak olyan vizsgálatok, ahol a fertőzött zsírszövetéből kinyert őssejtekkel végzik a terápiát, de ígéretesnek bizonyul és több tudományos munkacsoport dolgozik a köldökzsinór-szövetből kinyerhető őssejtekből előállított készítmények alkalmazásán.

Olvasson tovább!

Így néz ki a tüdő fertőzés után!

Koronavírus: sokan azt hiszik, hogy a hideg majd elpusztítja

Covid: ez dönti el, kinek lesz súlyosabb tünete

A klinikai vizsgálatokat nyilvántartó clinicaltrials.gov honlap szerint jelenleg 252 őssejtes kutatás zajlik a világon (lásd ábra), melyek célpontjában a tüdőbetegségek kezelése áll, és közel 80 kifejezetten a koronavírusos betegek őssejt-terápiáját vizsgálja.” - mondta el jelenleg folyó kutatásokról Fekete Zoltán, az FH Biobank őssejt programjának vezetője.

„Reméljük, hogy a COVID-19 világjárványt a vakcina megérkezésével hamarosan magunk mögött tudhatjuk, de a vírus-fertőzés okozta megbetegedések őssejtes kezelésére irányuló vizsgálatok újabb igazolása annak, milyen perspektívákat ígér az őssejtek gyógyászati alkalmazása általában.” – tette hozzá a szakember.

Forrás: EgészségKalauz