Koronavírus: bízhatunk-e a gyorstesztek eredményében?

#koronavírus #koronavírus teszt #Covid-19 #gyorsteszt
2020.12.12.

Egyre több helyen érhetők el fizetős formában a COVID-19 betegség szűrésére kínált tesztek, cégek és magánemberek is hajlandóak fizetni azért, hogy kiderüljön, átestek-e már az új koronavírus okozta fertőzésen. Tudnunk kell, melyik teszt, mire való, mert az álnegatív tesztek hamis biztonságérzetet, míg az álpozitívak felesleges riadalmat kelthetnek.

A COVID-19 diagnosztikában többféle laboratóriumi módszert is alkalmaznak Magyarországon, de az egyik legnagyobb hazai laboratóriaum, a SYNLAB szakértői óvatosságra intik a lakosságot.

Félrevezetőek is lehetnek a gyorstesztek

Számos helyen lehet már vásárolni „koronavírus tesztet” az egész országban, ezek ára széles skálán mozog. A tesztelésre a lakosság és a cégek részéről is hatalmas az igény, mivel sokan kíváncsiak arra, hogy aktuálisan fertőzöttek-e a vírussal, vagy esetleg feltételezik, hogy korábban már átvészelték a betegséget. A hatalmas keresletnek köszönhetően egyre több helyen válnak elérhetővé olyan gyorstesztek is, melyeknek a teljesítőképessége nem kellően bizonyítot, és az általuk nyújtott eredmény félrevezető lehet.

Tudta? Már otthoni, önmintavételes, kombinált PCR-teszt is elérhető, kattintson tovább!

Ma Magyarországon háromféle COVID-19 teszttel találkozhaunk. A PCR és a rapid antigén tesztekkel a vírus jelenlétét lehet kimutatni, a két módszer közül a PCR-teszt az érzékenyebb és a lehető legpontosabb eredményt adó eljárás.

A szerológiai tesztekkel (antitest kimutatási módszerek) a szervezet fertőzésre adott immunválasza vizsgálható, így ezzel az is kimutatható, ha korábban már átestünk a fertőzésen. Ám olyan rapid szerológiai teszt (ún. gyorsteszt) is van a piacon, amely csak kutatási célra használható, és nem rendelkezik diagnosztikai minősítéssel.

A SYNLAB állásfoglalása jelen pillanatban az, hogy igazán hiteles információkat csak a PCR és a szerológiai teszt kombinációjával kaphatunk, mivel így 2 fontos részletre is fény derül: jelen pillanatban milyen stádiumban van a beteg, fertőzhet-e, és rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal. A járvány jelenlegi szakaszában ez a legindokoltabb vizsgálati kombináció.

PCR-önmintavételi teszt - Most 30% kedvezménnyel!

A teszt ára 2 darabos szettben 9,995,- Ft. A kedvezmény elérhető ide kattintva.

Forrás: EgészségKalauz