Ezeket látta már?

Új koronavírus variáns: hetekig elhúzódó köhögést okozhat

koronavírus, covid 19, HV.1, Eris, tünetek, köhögés

Az Amerikai Egyesült Államokban már gyorsan terjed a HV.1 koronavírus variáns, Európában még kevésbé vetette meg a lábát, de lehet rá készülni.

Összeszedtük az információkat, amiket eddig tudunk a HV.1 koronavírus variánsról

Szinte biztosra vehető, hogy 2023/24 telén sem szabadulunk az új típusú koronavírustól és a Covid-19-től. A kórokozó mutálódása továbbra is gyors ütemben folyik, és úgy tűnik, hogy a néhány hónappal ezelőtt terjedő Eris, Pirola és JN.1 helyét a HV.1 koronavírus variáns vette/veszi át.

Eddig volt az Eris, most jön a HV.1

Az USA-beli egészségügyi szakemberek 2023 novemberi nyilatkozatai szerint a legtöbb tengerentúli Covid-megbetegedésért már a HV.1 variáns felel.

A HV.1 variánst elsőként 2023 nyarán mutatták ki az USA-ban, és azóta is figyelemmel követik a kórokozót: megállapították, hogy a HV.1 variáns néhány hét alatt vette át a vezető szerepet, és 2023 novemberére a leggyakrabban Covid-ot okozó variánssá vált.

Németországban még nem jelent meg „hivatalosan” a HV.1 variáns, ott az Eris felel a vizsgált Covid-esetek 51 %-áért, a Pirola a 14 %-áért és a JN.1 az 5 %-áért (2023. november 26-i adatok).

Omikron-szerű tünetek – esetleg tartós köhögéssel

A HV.1 egy altípusa az omikronnak, amelyik szoros „rokonságban” áll az Eris (= EG.5)

variánssal. A szakemberek szerint a HV.1 által okozott tünetek hasonlítanak a korábbi, omikron okozta fertőzések kapcsán megismert tünetekhez, amelyek a következők:

  •  torokgyulladás,
  •  orrdugulás,
  •  orrfolyás,
  •  köhögés,
  •  kimerültség, gyengeség,
  •  fejfájás,
  •  izomfájdalmak,
  •  láz és hidegrázás.

A HV.1 koronavírusnak egyik sajátossága, hogy egyfajta krónikus bronchitist okozhat, vagyis a többi tünetnél jóval hosszabb ideig állhat fenn a köhögés, és akár heteken át kínozhatja a betegeket.

Kiderül(ne), ha a HV.1 fertőz meg valakit?

A német szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a tesztelések ritkábbá váltak, sok megbetegedésről a hatóság nem szerez tudomást, és ha történik is tesztelés, a teszteredmény automatikusan nem mutatja meg azt, hogy az Eris vagy a HV.1 áll-e a panaszok hátterében. A helyzet Magyarországon is hasonló. Mindenesetre fel kell készülni arra, hogy a koronavírus ezen a télen is támadni fog, feltehetően HV.1 képében, aminek a következménye akár hosszan tartó, kínzó köhögés is lehet.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha kávézunk, kisebb eséllyel kaphatjuk el a covidot?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

covid

(via)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához