Koronavírus: cukorbetegséget is okozhat, ha bejut a hasnyálmirigybe

koronavírus, covid-19, fertőzés, koronavírus tünetei, koronavírus diagnózisa, koronavírus lefolyása, koronavírus kezelése, koronavírus szövődményei

A Covid-19 fertőzés a hasnyálmirigyre is veszélyes lehet, és tovább jelen van, mint a tüdőben.

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus – olvasható egy tanulmányban, amit az Ulmi Egyetemi Klinika kutatói végeztek.

Úgy találták, hogy amennyiben a koronavírus fertőzés súlyos lefolyású, akkor a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei is megfertőződhetnek. Ez magyarázat lehet arra is, hogy miért alakulnak ki a covid fertőzötteknél cukorbetegséghez hasonló tünetek, és miért romlik a megfertőződött diabéteszesek cukoranyagcseréje.

Martin Wagner, a tanulmány vezető szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus miatt kezeltek körében újra és újra találnak olyan eseteket, ahol a vércukorszint szabályozása sérült.

Ez is érdekelheti:

Azért hogy a kutatók megtudják, pontosan mi is történik, elhalálozott betegeken hasnyálmirigyszövetet hoztak érintkezésbe a Covid-19 vírussal, és azt találták, hogy a hasnyálmirigyben még az után is kimutatható a koronavírus, miután a tüdőben már nem maradt vírusfehérje.

A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a koronavírus fertőzés tovább tart, mint korábban vélték.

Forrás: EgészségKalauz