Ezeket látta már?

Koronavírus: dupla veszélyben van, akiben ott lapul ez a gén

koronavírus, gén, genetika, fertőzés, covid-19

Oxfordi tudósok olyan gént találtak, amely megduplázza a Covid-19 miatti elhalálozás kockázatát.

Találtak egy gént az Oxfordi egyetem tudósai, amely megnöveli a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának kockázatát. A tudósok azonosítottak egy specifikus gént, amely megduplázza a Covid-19 okozta légzési elégtelenség kockázatát, és megmagyarázhatja, hogy egyes etnikai csoportok miért érzékenyebbek a súlyos betegségekre, mint mások.

A kutatók szerint ez a gén – mely az LZTFL1 nevet kapta -, elsősorban a fertőzésre adott immunválaszt gyengíti, különösen a tüdőre lesz így veszélye a vírus lefolyása – írja a Bloomberg.

Áttörés: ennyivel hatásosabb az oltásnál a Pfizer kísérleti tablettája

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt találták, hogy a gén magasabb kockázatú változata nagy valószínűséggel megakadályozza, hogy a légutakat borító sejtek és a tüdő megfelelően reagáljanak a vírusra.

"Ez azt jelenti, hogy a tüdő fertőzésre adott válaszának módja kritikus” – mondta James Davies, az oxfordi genomika társprofesszora, aki a járvány során az intenzív osztályokon is helyt állt. "Ennek pedig azért van jelentősége, mert a legtöbb kezelés az immunrendszer vírusra adott reakciójának megváltoztatására összpontosít."

Ezért lehetett magas a halálozás Indiában

A közzétett tanulmány szerint a dél-ázsiai felmenőkkel rendelkező emberek körülbelül 60%-a hordozza a génnek ezt a változatát, míg az európai örökséggel rendelkezők 15%-a. Az afrikai ősökkel rendelkezők esetében alig 5%-nál lelhető fel ez a gén. A Bloomberg elemzése szerint a kutatás részlegesen magyarázatot adhat arra, hogy például Indiában miért volt olyan magas a népességarányos halálozási szám.

A kutatók azt javasolják mindenkinek, aki ezekbe az etnikai csoportokba tartozik, hogy oltassa be magát.

Forrás: bloomberg.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához