Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ebbe a 3 országba nem kellene most utazni az EU szerint

koronavírus, utazás, covid, EU

Az Európai Unió három országot törölt a koronavírus-járvány szempontjából biztonságos országok listájáról. Ide nem érdemes a következő hetekben utazni!

A koronavírus miatt az EU első alkalommal 2020. június végén tette közzé jegyzékét azon országokról, amelyek állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fel kell oldaniuk az utazási korlátozásokat. A listán akkor tizennégy ország szerepelt, jelenleg pedig Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Katar, Kolumbia, Kuvait, Uruguay, Új-Zéland, Peru, Ruanda és Szaúd-Arábia található rajta.

Utazási korlátozások

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljesnek tekintett adagját megkapták.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha Kína is feloldja a beutazási tilalmat. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba. Az az ország számít biztonságosnak, amelyben a coviddal újonnan fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. Most az Európai Unió felülvizsgálta a koronavírus-járvány szempontjából biztonságosnak ítélt országok listáját, és törölte róla Argentínát, Ausztráliát és Kanadát.

Koronavírus: kéthetente felülvizsgálják, melyik országban mennyire terjed a járvány

Az Európai Unió Tanácsának ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett - csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Oltási kötelezettség: ennyi bírságra számíthat Ausztriában, aki nem oltat - olvasson tovább!

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne. Az uniós tanács kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti a listát.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához