Friss koronavírus hírek ma

Oltási kötelezettség: ennyi bírságra számíthat Ausztriában, aki nem oltat

Ausztria, kötelező oltás, vakcina, koronavírus, covid

Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára.

Az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

Aki nem oltat, az a tervezet szerint

  • 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjedő bírságra számíthat.

A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Az előterjesztés értelmében március közepéig - a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban - még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

A szabályozás február elején lép életbe

Mindez annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

"Ahogy terveztük, el fogjuk fogadni az oltási kötelezettséget" - jelentette ki Nehammer hangsúlyozva, hogy nagyon kényes témáról van szó. Kiemelte, hogy a közjóról van szó, mert - mint fogalmazott - az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai.

Koronavírus: kik azok, akik orvosi indokkal nem olthatók? Kattintson!

Az oltási kötelezettséget 3 lépcsőben tervezik bevezetni

  1. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával.    
  2. Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására.    
  3. Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.   
Forrás: MTI