Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ebből a vakcinából már kevés van itthon, sietnie kell annak, aki ezt szeretné felvenni

koronavírus, oltás, vakcina

Aki most szeretné felvenni a következő koronavírus elleni oltását, ezt jó ha tudja.

Aki Moderna vakcinával szeretné magát beoltatni, annak érdemes sietnie, mert már az utolsó adagokat kezdték el felhasználni az oltópontokon és a háziorvosoknál. Magyarország az uniós beszerzés keretében 1,7 millió adag Moderna oltóanyagot kapott, amelyből most az utolsó adagokat használják fel az oltásokra. A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen - írja a koronavirus.gov.hu.

Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy az NNK adatai szerint a koronavírusban 28 287 elhunytból 7531-en kaptak oltást, és a beadott oltóanyagok alapján a Sinopharmmal oltott elhunytak voltak magasabb arányban. Az oltott elhunytak száma az oltási terv előrehaladtával párhuzamosan változott. 2021 év elején az egy oltást kapott elhunytak száma volt a magasabb, 1640 fő azelőtt veszítette életét, hogy a második oltást megkaphatta volna, tehát kevesebb mint 28 nap telt csak el az első oltás és a halálozás között. Ezen felül 1431 egyszer oltott elhunyt nem is akart a második oltás lehetőségével élni, haláluk az első oltás után több mint 28 nappal következett be,

Az is kiderült, hogy a legtöbb elhalálozott oltott csak 2 oltást vett fel, közülük 118 még az előtt meghalt, hogy a 2. adag kifejtette volna a hatását. 2975 fő, akik kérték a 2. oltást, amihez képest 4 hónapot meghaladóan veszítették az életüket. Azért 4 hónapot vizsgáltak, mert a 2. oltástól számítva 4 hónap múlva lehet megkapni a 3. oltást. Azok, akik 3 oltás után haltak meg összesen 696-man voltak.

Az oltott elhunytak első oltásnak legnagyobb arányban Pfizert kaptak (45%), amit a Sinopharm követ (32%). Az arány a második oltásoknál is hasonló: 49% Pfizer, 30% Sinopharm. A három oltással elhunytak harmadik oltóanyagnak pedig 85 százalékban Pfizert kaptak, és csak 8 százalékuk kapott Sinopharmot.

Olvasson tovább! Versenyfutás a koronavírussal: ilyen lesz a Pfizer „új” covid-elleni vakcinája

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához