Versenyfutás a koronavírussal: ilyen lesz a Pfizer „új” covid-elleni vakcinája

koronavírus, oltóanyagok, vakcina, Pfizer, omikron, covid, oltás, omikron variáns

A koronavírusban bekövetkező mutációk azt is eredményezik, hogy egyre kisebb védelmet jelenthetnek velük szemben az eredeti oltóanyagok.

A koronavírus folyamatos mutálódása szükségessé teszi azt, hogy az új vírusvariánsok elleni oltóanyagok is rendelkezésre álljanak. A Pfizer éppen egy olyan vakcinán dolgozik, ami az eredeti koronavírus-variánssal és az omikron variánssal szemben is védelmet kínálhat.

Új vírus, új vakcina

A pandémia kezdete óta a koronavírus (SARS-CoV2) számos változáson ment keresztül. Sorban „születtek” a különféle görög betűkkel jelzett vírusvariánsok. Most az omikronnál járunk.

A koronavírusnak az elmúlt két évben tapasztalt változásai elsősorban a fokozott fertőzőképesség irányába mutattak. Vagyis, olyan mutációk váltak széles körben elterjedtté, amik azt eredményezték, hogy a fertőzés igen könnyen továbbadható legyen. Az omikron legújabb típusainak (BA.4. és BA.5.) a fertőzőképessége körülbelül 10-szerese az „eredeti” vírusnál megismert fertőzőképességnek.

Szerencsének is mondható, hogy mindeközben a mutációk nem eredményezték azt, hogy a vírus által okozott megbetegedés a korábbinál súlyosabb lefolyású legyen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az omikron variáns által okozott fertőzések jellemzően enyhébb lefolyásúak és alacsonyabb elhalálozási rátával járnak, mint az eredeti, vuhani típus által okozott Covid-19 megbetegedések.

A koronavírusban bekövetkező mutációk azt is eredményezik, hogy egyre kisebb védelmet jelentenek velük szemben azok az oltóanyagok, amiket az eredeti, vad típusú vírusra terveztek,- legyen szó mRNS-vakcináról vagy elölt vírusos oltóanyagról. Minél inkább mutálódik és változik a koronavírus, annál kevésbé védenek az általa okozott fertőzéstől a korábbi oltóanyagok. Értelemszerűen, ha fel akarjuk venni a harcot az újabb vírusvariánsokkal is, az újabb vírusvariánsokra szabott oltóanyagokra van szükség. Egy vakcina kifejlesztése azonban hónapokat vesz igénybe.

Még a gyorsaságukkal büszkélkedő, mRNS-alapú oltóanyagot termelő oltóanyaggyárak sem dobták piacra omikron elleni vakcinájukat, miközben az omikron variáns 2021 novembere óta tarol a világban. A szakemberek 2022 elején úgy nyilatkoztak, hogy 3-4 hónap alatt rendelkezésre fog állni az omikron-specifikus vakcina; de az még jelenleg sem áll rendelkezésre.

Ha egy típusú vírus kevés a vakcinába, lesz benne kettő

Nemrégiben a Pfizer arról számolt be, hogy egy olyan mRNS-vakcinát fejleszt, ami az eredeti, vuhani vírus és az omikron BA.1. verzió ellen egyaránt véd. Nem véletlenül. A tapasztalatok rámutattak arra, hogy jelenleg, a BA.4. és BA.5. omikron-variánsok érájában egyre kevesebb védelmet kínál a megfertőződéssel szemben az „eredeti”, vad típusra kifejlesztett oltóanyag önmagában való adása. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az omikron-ellenes oltóanyag (BA.1. elleni) önmagában való adása sem generál kellő mértékű immunválaszt.

Megszületett tehát az USA-beli gyógyszerügyi hatóság (FDA) és a WHO szakemberei által is támogatott ötlet: olyan vakcinát kell gyártani és alkalmazni, ami egyidejűleg véd a vad típussal és az omikronnal szemben is. Egy ilyen típusú mRNS-vakcinának a fázis 2. klinikai tesztelésébe kezd mostanában a Pfizer, 200 felnőtt önkéntes bevonásával. A vizsgálatban résztvevők korábban már legalább egy adag booster-oltásban részesültek, és most a kombinált védelmet ígérő kísérleti vakcinát kapják majd meg.

Szélmalomharc a koronavírussal?

A Covid-19 elleni vakcinát fejlesztők versenyt futnak a koronavírus mutálódásával és az idővel. A szakemberek győzelme egyelőre nem jelenthető ki.

Az előbb bemutatott vakcinafejlesztésre is némi árnyat vet az a tény, miszerint a BA.1. omikron mutáns elleni vakcinák csak kisebb mértékű védelmet kínálnak a jelenleg pusztító BA.4. és BA.5. variánsokkal szemben. Vagyis, mire megszületik az egyik változat elleni oltóanyag, már régóta egy másik verzió tarol világszerte.

Koronavírus: ez az 5 leggyakoribb tünete a nyáron terjedő omikron variánsoknak >>

Csak az idő múlásával tudjuk majd megválaszolni azt, hogy épp milyen koronavírus-variáns fogja szedni az áldozatait akkor, amikor piacra kerül a BA.1. variáns ellen is védelmet kínáló, „új” vakcina. Az is kérdéses, hogy még akkor is elég „új” lesz-e ahhoz, hogy hatásosan felvegye a harcot az aktuálisan világjárványt okozó kórokozókkal.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: https://pharmaphorum.com/