Koronavírus ellen: milyen tisztítószerek jók, hogyan használjuk őket?

koronavírus ellen, hipó, fertőtlenítőszer

Meddig marad életben a mosdóra, kilincsre, klaviatúrára került vírus? Hány percig vagy óráig képes a különböző felületeken túlélni a koronavírus?

Az új koronavírus, SARS-CoV-2 még számos szempontból szürke foltokat rejt a kutatók előtt. Nem tudott például az, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes túlélni az új típusú koronavírus. De az már most is ismert, hogy melyek azok a fertőtlenítő- és tisztítószerek, amik az élettelen felületeken található koronavírusokat jó hatásfokkal elpusztítják.

Alkohol, hipó, hidrogén-peroxid

A különböző élettelen felületek 70 %-os alkohollal vagy 50-szeresre hígított háztartási hipóval való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust. A 60-70 %-os alkohol (etanol), csakúgy, mint a 0,05-0,1 %-os nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) oldat 1-5 percen belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt koronavírusokat. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben világszerte „alkoholt” is kerestek az emberek a gyógyszertárakban.

Ha a koronavírusok elöléséről van szó, akkor az alkoholnál sokkal olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ugyanakkor hatásos a 0,1 %-os hipó oldat.

A 0,1 %-os töménység a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hipó (általában 5 %-os nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg. Ha otthon készítenénk lemosáshoz vagy felmosáshoz hipós vizet, akkor nagyjából 10 liter vízhez kellene hozzáadni 2 deciliter háztartási hipót.

Az előbbieken kívül a 0,5 %-os hidrogén-peroxid oldat is hatásos, hiszen már 1 perc alatt jelentősen csökkenti a fertőzött felületeken a koronavírusok számát.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Mossunk fel otthon hipóval?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából kiderül, a hagyományos takarító- és tisztítószerekkel végzett takarítást követően 0,1 %-os hipós oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt, ha a koronavírusok eltüntetése a cél. Amennyiben hipóra érzékeny felületekről van szó, akkor alkoholos oldatok használandók.

Egyelőre nem indokolt az, hogy a magyar háztartásokban is hipós vizes felmosás történjen vagy a konyhaszekrények munkapultjai is hipós fertőtlenítésen essenek át. Ezzel szemben, az irodák, közlekedési eszközök, iskolák és egyéb nyilvános helyek (nem egészségügyi intézmények) takarításában és fertőtlenítésében a járvány idején szerepet kaphat a hipó. *

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

*Az ECDC felhívja a figyelmet arra hogy az említett tisztító- és fertőtlenítőszerekkel való szakszerű munka speciális védőfelszerelést igényel, ahhoz FF2 vagy FF3 arcmaszk, védőszemüveg, védőköpeny, egyszer használatos védőkesztyű szükséges.

Forrás: EgészségKalauz