Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ennyire hatásos a Moderna vakcinája a 6 év alatti gyerekeknél

pfizer, oltás, gyermek, vakcina, 5-11 évesek, koronavírus, engedély, európa

A Moderna szerint hatékony a vakcina a legkisebbek körében, de néhány mellékhatás jelentkezhet.

A Moderna cég szerint a covid ellenes vakcina hatékonysága a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknél 43,7%, a 2 éves és 6 éves kor közötti gyermekeknél pedig 37,5% volt a fertőzéssel szemben. A vállalat úgy fogalmazott, hogy az értékek alacsonyabbak tűnhetnek, de a Moderna oltás hasonló arányban védi a felnőtteket az omikronnal szemben - írja a webmd.com.

A koronavírus lefolyása az esetek többségében enyhe volt a vizsgálatban részt vevő 6900 gyermeknél. Súlyos Covid-19-es esetekről, kórházi kezelésekről vagy halálesetekről nem érkezett jelentés.

A vizsgálatban részt vevő gyermekek 28 napon belül két 25 mikrogrammos adag vakcinát kaptak. A mellékhatásokat általában enyhétől mérsékeltig terjedőnek írták le. Például a 6 hónapos és 2 éves kor közötti csoport 17 százalékánál, a 2-6 éves korcsoport 14,6 százalékánál jelentettek 38 ℃ feletti lázat. Csak néhány gyermeknél jelentkezett 40 ℃ feletti láz.

"Most már klinikai adatokkal rendelkezünk vakcinánk teljesítményéről a 6 hónapos kortól az idősebb felnőttekig terjedő időszakban" - mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. A cég egyelőre nem adta be ebben a korcsoportban a sürgősségi engedélykérelmet az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). A tervek szerint a kérelem a mostani eredményeket is tartalmazni fogja.

Az Egyesült Államokban az 5 év alattiak körében még nem engedélyezték a Pfizer vakcináját. Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy a Pfizer az elmúlt hónapokban vizsgálta a kétkomponensű vakcinát a legkisebbeknél, amelynek során 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyerekek háromhetes eltéréssel két adag 3 mikrogrammos vakcinát.

Koronavírus: jön az új terápia, amihez emberi bőrsejteket használnak fel - olvasson tovább!

A kutatók azt tapasztalták, hogy 2-4 év közöttiek esetében nem alakult ki a 18 év felettiekéhez hasonló immunválasz (a 6 hónap és 2 év közötti gyerekek esetében igen). Ezért a harmadik oltás hatását is nézik. Az erre vonatkozó adatok elemzése viszont március végére fejeződik be.

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához