Ezeket látta már?

Koronavírus: ezért fontos, hogy az allergiások is beoltassák magukat

nehézlégzés, szédülés, fejfájás, asztma, meleg, nyár

Az allergia és a Covid fertőzés tünetei nagyon könnyen összetéveszthetők!

Az asztmásoknak és az allergiásoknak is javasolt a koronavírus oltás - közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív terápiás főorvosa szombaton az M1 aktuális csatornán.

Madurka Ildikó azt mondta: a Covid járvány miatt különösen fontos, hogy az asztmások és az allergiások kordában tartsák betegségüket, folytassák a nekik előírt terápiát.

Ezek a koronavírus elleni oltást nem befolyásolják - tette hozzá. Kiemelte: a terápia folytatása azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés elején ahhoz hasonló tünetek jelentkeznek, mint amikor az asztma, az allergia súlyosbodik.

A terápia folytatásával így hamarabb észre lehet venni a vírusfertőzést - mondta a főorvos.

Hogy lehet megkülönböztetni?

Az allergia ugyanúgy immunválasz, csak nem egy kórokozó, mint a koronavírus váltja ki, hanem elsősorban pollenek. Igaz, a légutakat érinti mindkettő. Ha a nyálkahártyát valami irritálja, ezt a szervezet igyekszik az immunrendszer segítségével eltávolítani. Az ennek kapcsán kialakuló gyulladás gyengíti a nyálkahártya védekezőképességét, ezért allergiaszezonban mindenféleképpen érdemes az orvos által előírt gyógyszereket alkalmazni, hiszen ezek az asztmás és allergiás tünetek enyhítésével hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszer ellenálló maradjon az egyéb légúti megbetegedésekkel szemben.

Ez is érdekelheti

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak. Mindkét esetben egy-két, a korona vírus esetén akár három hétnél tovább is tarthatnak. A fertőzést emellett gyakran kíséri hőemelkedés vagy láz, így amíg ezeket a tüneteket nem tapasztaljuk, nem kell koronavírusra gyanakodnunk. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében viszont jellemző a nehézlégzés és a magas láz. Ez a WHO adatai alapján a koronavírus leggyakoribb tünete, mely a betegek 88%-ánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat még ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás és hidegrázás is.

A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor, pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat.

Forrás: MTI