Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ezért jó, ha a negyedik oltást augusztusban vagy szeptemberben veszi fel

negyedik oltás, vacina, oltás, koronavírus

A negyedik oltásra az őszi-téli hullám előtt szükség lesz a szakember szerint.

Eddig 6,4 millióan kapták meg az első oltást, a másodikat 6,2 millióan, a harmadikat már csak alig valamivel több mint 3,8 millióan vették fel, a negyedikért eddig 287 ezren jelentkeztek. E számok alapján a teljes népesség 69 százaléka átoltott, védettsége viszont a vírus ellen csak azoknak van, akik vagy az elmúlt fél évben estek át a fertőzésen, vagy a megelőző 4-5 hónapban, azaz 2021 decembere óta kaptak emlékeztető oltást - nyilatkozta a Népszavának Weltner János orvos, aki a járványadatokat naponta értelmezi a közösségi oldalán.

Alig éri el a 2 milliót azoknak a száma, akik az elmúlt félévben vették fel az emlékeztető oltást. Ez azt jelenti, hogy az 5 év feletti, oltható lakosság egyötöde tekinthető vakcinával védettnek. A többieknek, körülbelül 4,4 millió embernek, újabb oltásra lenne szüksége.

Bár az ötödik hullámban hivatalosan a múlt hét elejéig csak 650 359 fertőzöttet regisztráltak, a valódi esetszám ennek feltehetően ötször-tízszer magasabb lehet. Ez azt jelenti, hogy a oltottakat leszámítva legalább 3-6,5 millióan szerezhettek 4-6 hónapra védettséget azzal, hogy elkapták az omikront. Vagyis nyárra a koronavírussal szemben működhet a nyájimmunitás.

Ezért van több antibiotikum rezisztens a kórházban kezelt covidos betegek között - olvasson tovább!

Igaz, az ötödik hullámban az omikron kevesebb súlyosabb esetet eredményezett, de nem biztos, hogy gyengülni fog a covid. Az elmúlt napokban 40 és 50 között változott a lélegeztetőgépen lévők száma. A szakember szerint egészen biztos, hogy szükség lesz a negyedik oltásra, amit augusztus-szeptember folyamán érdemes felvenni, hogy a védettség az őszi-téli hullámban kitartson.

Forrás: népszava
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához