Ezeket látta már?

Koronavírus: ezért veszélyes, ha magas a pollenkoncentráció

pollenallergia

A pollenkoncentrációnak nagyobb a jelentősége, mint eddig hittük!

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe. -írja a Magyar Mezőgazdaság

A kutatók számítógépen modelleztek egy pollentermelő fűzfát, a kísérlet során 10 és 10 fős szabadtéri összejöveteleket szimuláltak, ahol a résztvevők között különböző számban fordultak elő koronavírus fertőzésre képes személyek. A szimulációban személyenként 10 ezer virágporszemcsével számoltak.

A kíséret során azt vették figyelembe, hogy az USA-ban mi az átlag tavaszi hőmérséklet, szélsebesség és páratartalom A szimulációs során rájöttek, hogy a virágpornak kevesebb, mint 1 perc elegendő, hogy keresztüljusson az emberek csoportosulásain, ráadásul ez idő alatt nagy mennyiségű vírust gyűjthet össze, és a gyorsasága növelheti a fertőzés veszélyét.

A kutatás során arra jutottak a szakértők, hogy ha nagy pollenkoncentrációjú területen tartózkodunk, a 2 métert is meghaladó távolság lehet a biztonságos.

Olvassa el ezt is!

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához