Koronavírus: fokozott veszélyben vannak az A és AB vércsoportúak

koronavírus, vércsoport, covid

Vércsoporttól függően akár 50 %-kal emelkedhet a súlyos Covid rizikója

A, B, AB vagy 0 a vércsoportja? Úgy tűnik, ez is szerepet játszik abban, hogy mekkora a koronavírus okozta fertőzéssel szembeni fogékonyság. Sőt, a vércsoport döntő lehet abból a szempontból is, hogy mekkora a súlyos lefolyású Covid-19 valószínűsége.

2020 tavaszán jelentek meg az első vizsgálati eredmények, amik arra irányították rá a figyelmet, hogy a vércsoportnak szerepe lehet abban, hogy súlyos formát ölt-e a Covid-19. Azóta újabb, nagy esetszámú elemzéseken alapuló, több ország betegeinek a bevonásával végzett vizsgálatok eredményei is napvilágot láttak.

Vércsoporttól függően akár 50 %-kal emelkedhet a súlyos lefolyás rizikója

2020 novemberében kanadai kutatók számoltak be arról, hogy a 0 vércsoportúaknál egy kicsivel alacsonyabb a kockázata annak, hogy megfertőződjenek az új típusú koronavírussal. Emellett azt találták, hogy az Rh-negatív személyeknél is enyhén csökkent a megfertőződés rizikója, szemben az Rh-pozitív személyekkel.

A Dél-Dániai Egyetem és a British Columbia Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak a dániai betegregiszter adatainak az elemzésekor. Több mint 473000 SARS-CoV-2- pozitív teszteredményű személynél határozták meg azt, hogy ki milyen vércsoportú. Összehasonlításul 2,2 millió koronavírussal meg nem fertőződött dániai személy szolgált. Az összehasonlítás során figyelembe vették az etnikai hovatartozást, de még azt követően is arra mutattak rá az eredmények, hogy a megfertőződött személyek között kisebb arányban vannak jelen a 0 vércsoportúak, mint a teljes lakosságban.

Egy másik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az A allél jelenléte (A vagy AB vércsoport) a Covid-19 súlyosabb lefolyásával hozható kapcsolatba. Leírták, hogy az A és AB vércsoportúaknál a Covid-19 tüdőt érintő szövődményei gyakrabban tettnek szükségessé gépi lélegeztetést, illetve a vesekárosodás gyakrabban tett szükségessé vesedialízist, mint a 0 vagy a B vércsoportúaknál.

Más kutatások számszerűsítették is az A vagy AB vércsoport jelentette veszélyt. Egy kutatócsoport szerint az A vércsoportú Rh-pozitív személyeknél másfélszeresére nő a valószínűsége a Covid-19 súlyos lefolyásának.

Egyelőre nincs magyarázat a megfigyelésekre

Elfogadhatjuk azt, hogy az A és AB vércsoporthoz tartozás megemeli a Covid-19 jelentette veszélyt, a magyarázat azonban továbbra sem ismert. Nincs válasz arra vonatkozóan, hogy a vércsoport milyen kapcsolatban állhat a fertőzésre adott reakcióval, az immunrendszer működésével.

Olvasson tovább!

A tudományos kutatások során már azonosítottak néhány olyan gént, amik jelenléte a koronavírussal való megfertőződés és a Covid-19 lefolyása, súlyossága szempontjából rizikót jelent. Érdekes, hogy az egyik ilyen génvariáns a 9. kromoszómán található; annak az AB0-génnek a közelében, ami a vércsoportot is meghatározza. Azonosítottak egy génszakaszt a 3. kromoszómán is, ami duplájára növeli a súlyos lefolyású Covid-19 rizikóját. Meglepő, hogy azok között, akik ezt a fokozott rizikóval társuló génszakaszt hordozzák, nagy arányban vannak olyanok, akik A vércsoportúak.

Leírták azt is, hogy a különféle vércsoportok különféle bélflórával járnak együtt. Lehetséges, hogy a megoldás kulcsa itt van elrejtve. A bélben élő baktériumok és az általuk termelt anyagcseretermékek ugyanis kihathatnak az immunrendszer működésére is.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz