Koronavírus: hosszútávon is elveszíthetjük a szaglásunkat

koronavírus, szaglás, covid

Sok covid fertőzött számol be arról, hogy a koronavírus hosszútávon is befolyásolta a szagérzékelésüket.

Az már eddig is világos volt, hogy a koronavírus tünetei között a leggyakoribb a szaglásvesztés, szaglástorzulás, az azonban, hogy hosszútávon is befolyásolhatja a covid a szaglásunkat, csak mostanában kezd világossá válni.

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy hiába épültek fel a koronavírus fertőzésből, a szaglásuk megváltozott, és nem úgy érzik az illatokat, szagokat, ahogy a betegség előtt.

A Sky News írta meg, a koronavírus fertőzésen átesettek egy része úgynevezett parozmiában, azaz a szaglástorzulásban szenved még a felépülés után is. A parozmia egyébként a vírusos fertőzések után előfordulhat, de a Covid-19 kapcsán ez még nem merült fel hosszútávon.

A szaglóidegek torzulása következtében jellemzően égett pirítós, hal vagy kén szagot éreznek a korábbi fertőzöttek. De van olyan is, aki minden szag helyett kizárólag halszagot érez, és amit korábban szeretett - például kávéillat -, most elviselhetetlennek tartja.

Nirmal Kumal fül-orr-gégész professzor elmondása szerint a Covid-19 fertőzöttek közül főként a fiatalokat, valamint az egészségügyi dolgozókat érintheti a szaglástorzulás.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus teszt: ezt jó ha tudja,különben kidobott pénz a szűrés

Influenza vagy koronavírus? Ez a teszt mindkettőt kimutatja

Így végezheti el otthon a PCR-tesztet

Forrás: EgészségKalauz