Koronavírus: igaz, hogy Covid oltás után sokan meghalnak?

Koronavírus: igaz, hogy Covid oltás után sokan meghalnak?

A gyógyszerszakértő angol jelentések alapján elemezte a koronavírus elleni vakcinák és a halálesetek összefüggéét.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mennyi igaz abból, hogy a Covid-19 elleni oltások után sokan életüket veszítik.

"Ha megnézzük az internetes forrásokat, rengeteg rémhírtetjesztő, sőt áltudományos oldal ont ilyen híreket, és pszichológiai tény, hogy amit az ember sokszor lát, pláne látszólag sok forrásból, azt egy idő után hajlamos tényként kezelni. Így működik a politikai marketing is.

Azonban a fenti „források” még legjobb esetben is nyers adatokra támaszkodnak a publikus mellékhatás, illetve gyógyszerbiztonságossági adatbázisokból, amelyek külön elemzés nélkül nem adnak reális képet.

Ugyanakkor, ha megnézzük például az angol kormány heti mellékhatás jelentéseit (yellow card reporting” a COVID-19 vakcinákról, akkor egyrészt vörös az arcunk a szégyentől, hogy a hazai hatóságtól (OGYÉI) az elmúlt másfél év alatt egyetlen egy mellékhatás összefoglaló sem jött ki, nemhogy hetente, másrészt láthatjuk a rendelkezésre álló legprofesszionálisabb adatgyűjtés és feldolgozás eredményeit.

2021 szeptemberéig az angol gyógyszerhatóság (MHRA) 534 angliai jelentést kapott a Pfizer vakcinával kapcsolatban olyan személyekről, akik röviddel az oltás után meghaltak. Ez a szám az AstraZeneca esetében 1083, a Moderna esetében 17, míg 28 esetben nem lehetett azonosítani a vakcina nevét.

A halálos esetek zöme a valamilyen alapbetegségben szenvedő idősek körében történt. Az oltások mind szélesebb körű beadását értelemszerűen kísérte az időben közeli halálos esetjelentések gyakoriságának emelkedése. Ugyanakkor az egyes halálesetek kivizsgálása során nem állapítottak meg ok-okozati kapcsolatot az oltások és a halálesetek között.

Olvasson tovább! Harmadik oltás: ilyen mellékhatások lehetnek a 3. vakcina után

Ez nem jelenti azt, hogy nem fordultak elő vakcinációval kapcsolatba hozható halálok, mint a ritka vérrögképződéses esetek. Ezek azonban egymillió oltás közül korcsoporttól függően Angliában 10-20 esetben fordultak elő és kockázatuk sokkal alacsonyabb, mint a COVID-19 okozta halálozásé. Az angol hatósághoz szeptember 15-ig 419 bejelentés érkezett alacsony vérlemezkesztámmal szövődött súlyos vérrögképződésről, amelyek közül 72 volt halálos kimenetelű (17%) – 6 eset a második oltás után következett be.

Súlyos allergiás reakcióról a Pfizer vakcinával kapcsolatban szeptember 15-ig 448 bejelentés érkezett, míg a Modernával 39, az AstraZenecaval 818 darab."

Hivatkozás: www.gov.uk/

Forrás: EgészségKalauz