Koronavírus: így igazodhat el a vakcinamixek logikájában

vakcinamix, pfizer, astrazeneca, oltás, immunizálás, koronavírus, covid-19

AstraZeneca és Pfizer oltások minden lehetséges kombinációban – melyik mennyi antitestet eredményez?

AstraZeneca+Pfizer; AstraZeneca+AstraZeneca; Pfizer+AstraZeneca és Pfizer+Pfizer

A napokban közölték az első tudományos eredményeket, amik alapján a kevert oltási sémák előnyt kínálhatnak a homológ oltási sorokkal szemben.

A Covid-19 elleni védőoltások első két adagja az esetek túlnyomó többségében, az oltóanyagok alkalmazási előírásának megfelelően, ugyanazzal az oltóanyaggal végzett két oltásból áll(t). Vagyis, két Pfizer/BioNTech vagy két AstraZeneca (új néven Vaxzevria) oltást kap(ott) az oltott személy.

Ezért születettek meg a Covid-19 elleni vakcinamixek

Vannak azonban kényszer szülte megoldások, és megszületett a kevert oltási sorok ötlete. Németországban például az oltások „keverése” lett a mindennapi gyakorlat. 2021 tavaszán a német szakemberek ugyanis a vérrögképződés kockázata miatt a 60 év alattiaknál már nem alkalmazták az AstraZeneca oltást.

Emiatt: aki 60 év alatti volt, és korábban, első oltásként AstraZeneca vakcinát kapott, és esedékessé válik a második oltása, az második oltásként Pfizer vagy Moderna oltást is kaphatott.

Az eredmények némiképp meglepőek lettek: annak ellenére, hogy a vakcinák keverését korábban nem vizsgálták klinikai vizsgálatokban, a kevert oltási sor magasabb ellenanyagszintet eredményezett, mint a homológ, vagyis a két azonos oltásból álló oltási sor.

Cél a mielőbbi immunizálás a koronavírussal szemben

Ezzel párhuzamosan nemzetközi szinten is folytak a tudományos vizsgálatok a vakcinák „keverésével” kapcsolatban.

A kevert oltási sorok ugyanis lehetőséget kínálnak arra, hogy a világ lakosságát, beleértve a fejlődő országokat is, minél hamarabb immunizálni lehessen.

Ha az egyik vakcinából beszerzési nehézségek adódnak, a másik még beszerezhető lehet,- ilyen és hasonló problémák kevert oltási sorokkal való kiküszöbölése jelentősen meggyorsíthatja a koronavírus pandémia elleni védekezési folyamatot.

Az AstraZeneca+Pfizer jobb, mint az AstraZeneca+AstraZeneca

Az AstraZeneca és a Pfizer oltások „mixelésére” vonatkozó vizsgálatok 2021 februárjában kezdődtek, 830 fő bevonásával. A minden lehetséges kombinációra vonatkozó eredményeket a napokban publikálták a neves nemzetközi szakmai folyóiratban, a Lancet-ben.

A két oltóanyagot minden esetben 4 hét időbeli eltéréssel adták be. A vakcinamixek által produkált ellenanyagszintek (koronavírus tüskefehérje elleni IgG-szint) a második adag beadása után 28 nappal a következők voltak:

  • AstraZeneca+AstraZeneca: 1392 ELU/ml 
  • AstraZeneca+Pfizer: 12906 ELU/ml
  • Pfizer+Pfizer: 14080 ELU/ml
  • Pfizer+AstraZeneca: 7133 ELU/ml

A számokból látható, hogy a legmagasabb ellenanyagszintet a két egymás után beadott Pfizer oltás produkálta. Kiemelendő azonban, hogy az első adag AstraZeneca után beadott Pfizer magasabb antitest-szintet eredményezett, mint a két AstraZeneca oltóanyag 4 hét eltéréssel való beadása.

Moderna: kiderült, hatásosabb mint a Pfizer. Kattintson tovább!

„Varietas delectat” – a változatosság gyönyörködtet

Jelen esetben a változatosság, vagyis a vakcinák keverése a hatékony védekezésre kínálhat lehetőséget. Noha ez esetben a 4 hét eltéréssel beadott 2 oltás hatékonyságának a vizsgálata volt a cél, feltételezhető, hogy az új ismeretanyagnak a 3. oltások beadása szempontjából is számos tanulsága van. Azaz, nem biztos, hogy el kell elzárkózni a vakcinák „mixelésétől”.

A „vakcinamix” az immunrendszer több oldalról való serkentése révén egy több oldalról érkező, hatásosabb immunrendszeri választ eredményezhet. A végeredmény pedig a tünetes Covid-19 megbetegedés és a súlyos lefolyású Covid-19 megelőzésében is testet ölthet.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2821%2901694-9

Forrás: egeszsegkalauz.hu