Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: így károsíthatja a terhes anyákban a magzatot

terhes_magzatviz

A koronavírus veszélyes lehet a magzatokra, ezért a babát tervező pároknak, ha eddig még nem tették, érdemes felvenni az oltást.

A koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét. Kifejezetten javasolt a terhességet, így akár lombikprogramot tervezők oltása, csakúgy mint a várandós és szoptató édesanyák vakcinációja – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetése.

A koronavírus elleni oltás hatása a termékenységre

Az American Journal of Epidemiology-ban megjelent tanulmányban kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorol a koronavírus elleni oltás, illetve a covid a spontán teherbeeséssel próbálkozó párok termékenységére. 2020 decemberétől 2021 novemberéig összesen 2126 amerikai, illetve kanadai nő vett részt a kutatásban.

Az eredményekből kiderült, hogy a Covid-19 vakcina felvétele egyik fél esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, tehát az oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. A nők esetében a koronavírus fertőzés sem rontotta érdemben a teherbeesés valószínűségét, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett a nemzőképességben

Lombik előtt mennyivel érdemes felvenni az oltást?

„A hazai és nemzetközi irányelvek eddig is egyértelműen javasolták az oltás beadatását a várandósságot tervezőknek, és a gyakorlatban is eszerint jártunk el eddig is” – hangsúlyozta honlapunknak dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Bánhidy Ferenc igazgatóhelyettes, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese. Dr. Ács Nándor a vizsgálat fontos megállapításának tartja, hogy míg az oltás nem érinti károsan a termékenységet egyik nem esetében sem, az átvészelt koronavírus-fertőzésnek kifejezetten káros hatása van a férfiak nemzőképességére. Ezt a gyakorlatban a hazai andrológusok is észlelték már.

A nemzetközi ajánlásokkal összhangban a mesterséges megtermékenyítés előtt állóknak is kifejezetten javasolt az oltás. Dr. Bánhidy Ferenc kiemelte, kezdetben ajánlott volt néhány ciklusnyi szünetet tartani az lombikbébi kezelés elindítása és az oltás között. Ma már, az összegyűlt tapasztalatok alapján ezt sem tartják szükségesnek, mivel a tervezett terhesség előtt beadott védőoltás semmilyen hatással nincs a későbbi várandósságra.

A koronavírus veszélyes lehet a magzatra

A várandósságot tervezők mellett kifejezetten javasolt a már babát váró és szoptató kismamák oltása is, mert a kismamáknál a koronavírus fertőzés súlyosabb szövődményeket okozhat, illetve nagyobb arányban alakulhatnak ki ezek – ezt mutatják a nemzetközi és a saját klinikai tapasztalatok is.

Dr. Bánhidy Ferenc szerint a legveszélyesebb ebből a szempontból a delta variáns, amely a tüdőszöveten kívül a méhlepény szövetét is képes megtámadni, ez pedig előfordult, hogy a magzat halálához vezetett. A koronavírus más esetben is veszélyes lehet a magzatra, például az édesanya tüdőkapacitásának romlásával a magzat oxigénellátása is sérülhet.

"A hazai irányelvek szerint a második és a harmadik trimeszterben javasolják a vakcinációt, ekkor az emlékeztető oltásnak sincs akadálya az mRNS alapú vakcinákkal. Az első trimeszterben általánosságban minden gyógyszeres terápiát kerülünk, így az oltást is, de például az USA-ban ekkor is ajánlják koronavírus elleni vakcinát – fejtette ki dr. Bánhidy Ferenc.

Koronavírus elleni oltás: kiderült, mennyire befolyásolja a menstruációt - olvasson tovább!

Ács Nándor megjegyezte, az édesanya beoltásával a magzat is védett lesz, mivel az anyai szervezetben megjelenő antitestek kimutathatók a köldökzsinórból és méhlepényből is, így átjutnak a magzatba is.

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához