Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: jön az új terápia, amihez emberi bőrsejteket használnak fel

bőr, koronavírus, covid

Új módszert dolgoztak ki a koronavírus ellen.

A Cedars-Sinai Medical Center kutatói a Biomaterials and Biosystems folyóiratban írtak az új módszerről, miszerint genetikailag módosított emberi bőrsejtek felhasználásával egy új terápiát fejlesztettek ki a koronavírus ellen. - írja a pharmaonline

A Covid-19 ellen alkalmazott jelenlegi készítmények kizárólag a kórokozó replikációját akarják megakadályozni, de az említett új terápia ez mellett még védő és kuratív hatást is gyakorol a tüdő szöveteire. Ez pedig azért kiemelkedő jelentőségű, mert a koronavírus esetében fennáll a poszt-covid, azaz hosszútávú tünetekkel is kell számolni.

A kutatók génmódosítással dermális fibroblasztokat vettek rá arra, hogy extracelluláris vezikulumokat termeljenek. Ezeket a mesterségesen termelt nanopartikulumokat ASTEX-nek nevezték el. Ezek jellegzetessége, hogy a sejtek és szövetek közötti kommunikációt segítik. Ezek a partikulumok megakadályozzák, hogy a sejtek gyulladásos folyamatokat indítsanak, és kevesebb ACE-t termeltek, amely a vírus elsődleges behatolási pontja.

Olvasson tovább! Koronavírus: kisgyerekeknél kruppot okozhat az omikron

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához